Članci/ Prehrana djece/ Trudnoća/ Zdravlje

Formula za postavljanje nutritivnih temelja zdravlja

trudnoća

Uvod

Zadnjih 8 godina svakodnevno se bavim odgovorima na pitanje što je uopće čovjeku potrebno za zdravlje i što je potrebno poduzeti da se poveća šansa da netko dobije zdravo dijete.

Zdravo djetete je dijete koje uredno raste i razvija se u svim aspektima (tjelesni razvoj, razvoj motorike, govora, komunikacijskih i socijalnih vještina), u skladu sa svojim genetskim potencijalom. Prilikom polaska u kolektiv, njegova robusna i bogata flora na sluznicama (mikrobiom) i pravilno razvijen imunitet omogućuju mu brz odgovor i oporavak od uobičajenih virusnih infekcija, bez komplikacija.

Svaki dan u ambulanti radim s majkama i novorođenčadi koju pratim kroz prve godine života. Ovo su moje trenutne spoznaje o tome što je potrebno za dobiti i imati zdravo dijete. Svoje spoznate temeljim na uzorcima koje uočavam u svakodnevnom radu s obiteljima i djecom te na znanstvenim dokazima kojih svake godine na ovu temu ima sve više i više.

Ideal kojemu treba težiti

Formula koja slijedi je IDEAL kojemu SVI u društvu trebamo težiti, od onih koji educiraju populaciju i kroje preventivne programe, do svih liječnika uključenih u zdravlje mladih, trudnica i djece, preko roditelja, djedova i baka te konačno do onih koji se brinu za našu djecu u kolektivima.

To je IDEAL kojemu trebamo težiti želimo li imati robusnu i zdravu djecu koja će sutra biti zdravi odrasli ljudi, koji će i sami biti roditelji novoj generaciji zdrave djece.

Danas znamo puno više o tome što djetetu treba za zdravlje, npr. potpuno nam je sada neprihvatljivo da majka tijekom trudnoće puši cigarete, što se prije 40 godina nije činilo nikakvim posebnim problemom, dapače smatralo se da je štetno prestati s tom navikom u trudnoći da beba ne bi bio prevelik šok za organizam.

Isto tako, u današnje vrijeme puno je teže uskladiti se prirodom i prirodnim zakonima, a čini se da je upravo to ključno za zdravlje.

Šteta je, a usuđujem se reći, skoro i grijeh, u današnje vrijeme ne znati ove informacije i ne približavati se što je bliže moguće ovom IDEALU na svakom koraku.

Formula za postavljanje temelja zdravlja

  1. Prije trudnoće:
    • Majka ulazi u trudnoću nakon perioda pripreme od 4-6 mjeseci, a ako je ranije rodila dijete, nakon barem 2 godine od prethodnog porođaja.
    • U punoj je snazi i zdravlju, nema upale, uredne je težine, urednog metabolizma šećera.
    • Njen mikrobiom u crijevima i svim sluznicama buja od zdravih bakterija koje će naseliti njeno dijete tijekom vaginalnog porođaja i nastaviti ga naseljavati tijekom interakcije i dojenja.
    • U majčinom tijelu prisutni su nutrijeni ključni za razvoj ploda od prvog dana trudnoće (ovo je posebno važno za optimalni razvoj mozga koji kreće u prvim tjednima trudnoće):
    • Pazi na smanjenje toksina koje unosi u tijelo iz okoliša i minimizira ih birajući:
  2. Tijekom trudnoće:
    • Majka je zdrava, nema infekcija, nema komplikacija, porast težine je u skladu s očekivanim.
    • Nastavlja s unosom raznolikih nutrijenata, putem prirodne organske prehrane, visokokvalitetnog nerafiniranog ulja jetre bakalara i dodatka prehrani za trudice.
    • Uzgaja i čuva svoj mikrobiom (nema potrebe za uzimanjem antibiotika, hrani se fermentiranom hranom i vlaknima), a dodatno ga obogaćuje i visokokvalitetnim višesojnim probiotikom namijenjenim za trudnice.
    • Pazi na smanjenje toksina koje unosi u tijelo iz okoliša i minimizira ih na svakom koraku.
    • Vježba i opušta se – sve to doprinosi da je posteljica je zdrava, bujna, bogato prokrvljena te da dijete u njoj sretno i zdravo raste.
    • Priprema se za prirodan porođaj (Tečaj hipnoze za porođaj) i spoznaje da kao i trudnoća i porođaj može biti predivno ekstatično iskustvo.
  3. Trudnoća traje do termina.
  4. Porođaj je prirodan, vaginalan, bez komplikacija.
  5. Dijete se rađa vitalno, zdravo, uredne težine, odmah prihvaća dojku, boravi uz majku i prvih dana dobiva kolostrum.
  6. Dijete se isključivo doji do uvođenja dohrane, a potom uz dohranu do barem 12 mjeseci, ako svima odgovara i dulje.
  7. Dohrana se provodi nutritivnim cjelovitim organskim namirnicama i osigurava nutrijente za razvoj (posebno mozga) u prirodnom obliku na svakodnevnoj bazi: proteini, omega-3 masne kiseline, kolesterol, vitamin D, vitamin A, željezo, cink, B vitamini, jod, kolin i dr., pa tako dijete konzumira:
    • Obilje zdravih masnoća (maslac, kokosovo ulje, maslinovo ulje).
    • Superhranu za razvoj beba: žumanjci, kvalitetno crveno meso, juha od kostiju, visokokvalitetno nerafinirano ulje jetre bakalara, fermentirana hrana.
    • Raznoliko povrće i voće.
    • Visokokvalitetne punomasne mliječne proizvode.
    • Ribu.
    • Cjelovite žitarice, orašaste plodove, sjemenke i grahorice – prethodno pripremljene da se lakše probavljaju.

Prvih 1000 dana

Prvih 1000 dana ključno je za postavljanje temelja zdravlja, a obuhvaća period trudnoće i prve dvije godine života.

Temelji zdravlja, prehrambenih navika i zdravog mikrobioma postavljaju se do kraja 2 godine života. Idealno je da dijete u tom periodu ne ide u kolektiv, da se čuva doma te da ne prima antibiotike.

Za razvoj govora i pažnje, uz visokonutritivnu prehranu i stimulativnu okolinu, idealno je da dijete NE gleda ekrane prije 2. godine života (preporuke Američke akademije za pedijatriju).

Za budućnost

Zdravlje populacije EU je iz godine u godinu sve narušenije, a sve mlađe osobe dobivaju dijagnoze kroničnih nezaraznih bolesti (pretilost, bolesti metabolizma, kardiovaskularne bolesti, upalne, alergijske i autoimune bolesti te karcinomi).

Moderna medicina zakazuje je po pitanju prevencije modernih kroničnih nezaraznih bolesti, kao i njihovog liječenja koje se svodi na ublažavanje simptoma lijekovima, čiji se broj i vrsta samo povećavaju što sve dublje oštećuje organizam i smanjuje šansu za postizanje zdravlja i vitalnosti.

Generacija današnje djece prva je generacija za koju se predviđa da će živjeti kraće od svojh roditelja i to sve zbog gore navedenih stanja i bolesti.

Moramo pružiti svojoj djeci šansu da promjene ovu statistiku na bolje i dati im najbolji mogući start za zdravu budućnost u tih prvih ključnih 1000 dana života.

Ovaj članak prati ikonografika koju možete sačuvati i podijeliti.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar