Biskvit/ Nutritivna prehrana bez glutena (nije paleo)/ Recepti/ Slatko

Torta iznenađenja

torta iznenađenja

Otkako sam prvi puta napravila ovu tortu, svi su se oduševili i radila sam ju za sve naše ljetne rođendane u raznim varijantama, sa svježim voćem i đemom ili pak samo sa čokoladnom kremom u koju bih dodala vanilije i kakao praha da ju više naglasim.

Ova je torta bez glutena, bez mlijeka i bez orašastih plodova (osim kokosa).

Ovom tortom ćete nahraniti svoje ljude, jer je puna proteina, zdravih masnoća i vlakana, a šećera će biti onoliko koliko ga sami stavite. Šećer možete svesti na minimum ako izuzmete med i stavite više stevije, ako koristite džem bez šećera ili biskvit posipate svježim bobicama te ako koristite čokoladu s minimalno šećera.

Zašto grah?

Zašto ne? Grah može poslužiti kao škrobna baza za razna jela, zašto ne i za tortu. Bijeli grah je neutralan, odličan je izvor je proteina i vlakana, tako da će uz ovu tortu i vaše crijevne bakterije imati svoju malu zabavu.

Ako imate suhi grah i vremena za natapanje i kuhanje, samo dajte, to je odlična opcija, pogotovo ako želite poboljšati probavljivost graha. Nama je ovaj mekani mali bijeli grah iz staklenke stvarno dobar, nitko se nije žalio da bi imao probavne tegobe.

Da li se grah osjeća u biskvitu?

Ne. Nikada nitko nije primjetio da bi biskvit bio neobičan, a kamoli da bi nekome palo na pamet da je baza biskvita umijesto orašastih plodova ili brašna zapravo grah uz malo kokosovog brašna. Nekima koji kao mrze grah nikada nisam niti rekla sastav i nadam se da neće detaljno čitati ovaj post 😉

Grah se jednostavno izgubi u ovoj kombinaciji s vanilijom i kokosom, a torti daje neutralnu bazu i punoću.

Grah na paleo prehrani?

Sigurno će se netko pitati što radi grah na blogu o paleo prehrani. Grah svakako nije dio paleo prehrane. Ovaj blog se zove Paleo hedonizam jer mi je paleo prehrana pomogla da svoje tijelo, prvenstveno svoje crijevo, zacijelim od posljedice autoimunog oštećenja zbog unošenja glutena i napunim nutrijentima.

Proces mog cijeljenja crijeva je bio dugotrajan proces pun pokušaja i pogrešaka u kojemu je striktna paleo prehrana imala glavnu ulogu, uz ciljane saplemente za cijeljenje crijeva, poboljšanje probavnih sposobnosti i punjenje nutrijentima.

Da sam tada prije 9 godina znala sve što znam danas o zdravlju crijeva i da su mi bili dostupni kvalitetni i djelotvorni pripravaci za cijeljenje propusnog crijeva koji su dostupni danas (npr. Restore, l-glutamin, proteinski prah s prebioticima, vrhunski probiotici i dr.), moj oporavak bi zasigurno išao puno brže. No, to je bio moj put i ne bih ga mijenjala.

U svakom slučaju, paleo prehrana je nešto ćemu se uvijek vraćam kao bazi za koju znam da će uvijek podržati moje crijevo i moje cjelokupno zdravlje.

Danas je moje crijevo u toliko dobrom stanju da podnosi čak i grahorice te nemam problema s ovim bijelim grahom, kao niti slanutkom niti lećom.

Stoga je ovaj recept na blogu i to pod kategorijom “opušteni paleo”.

Uživajte i iznenadite ovom bogatom nutritivnom bombom sebe i svoje ljude!

Torta iznenađenja

Ispiši
Količina: Kalup za tortu od 22 cm Vrijeme za pripremu: 1 h + hlađenje

Sastojci

  • BISKVIT
  • 230 g bijelog graha, ja sam koristila ovaj
  • 4 jaja
  • 2 velike žlice meda
  • 50 g rastopljenog kokosovog ulja ili maslaca
  • 25 g ml prosijanog brašna od kokosa (45 g)
  • 1/2 žličice sode bikarbone + 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • prstohvat stevije ili malo više prema okusu
  • prstohvat kurkume u prahu za boju, prema želji
  • NADJEV - VOĆNI DŽEM
  • Đem od šumskog voća, ja sam koristila Four Fruits od St. Daflour, koji je bez dodanih šećera.
  • NADJEV - ČOKOLADNA KREMA
  • 200 ml masnoće sa vrha jako masnog kvalitetnog kokosovog mlijeka, ja sam koristila ovo mlijeko
  • 200 g tamne čokolade sa što većim postotkom kakao praha
  • 50 g maslaca

Priprema

1

BISKVIT: Upaliti pećnicu na 170°C.

2

Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati.

3

Smjesu izliti (konzistencije je gušće smjese za palačinke) u namašćen i kokosovim brašnom pobrašnjeni kalup za tortu.

4

Peći oko 40 min, dok se ne nadigne i ne dobije lijepu boju.

5

NADJEV - VOĆNI DŽEM: Džem obilno raspodijeliti po toplom biskvitu.

6

NADJEV - ČOKOLADNA KREMA: Na laganoj vatri grijati kokosovo mlijeko, odmah dodavati kockice čokolade da se tope i paziti da sve skupa ne provrije. Pred kraj dodati maslac narezan na kockice, ukloniti s vatre i miješati dok se maslac ne rastopi.

7

Kremu raspodijeliti po biskvitu i džemu.

8

Ostaviti u frižideru par sati ili najbolje preko noći.

Napomena

Jedna deblja šnita ove torte može biti odličan doručak ili večera za dijete jer je vrlo hranjiva i zasitna. Inspiracija za korištenje graha u torti je došla iz knjige Spunky Coconut.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar