Recepti/ Ručak/ Slano

Jaja pečena u aromatičnom umaku od rajčice i paprike

Uvijek kada sam u potrazi za novim jelom, imam generalnu ideju kakav okus i teksturu želim od sastojaka, a onda tražim inspiraciju, pa sve što mi se uklopi u ideju iskombiniram sa svojim sastojcima i začinima i na svoj način.

Tako je nastalo i ovo fino jelo, a glavna inspiracija je popularno izraelsko jelo Shakshuka. Mogla bih reći da je ovo jelo našlo mene, a ne ja njega. Neka nađe i vas.

Jaja pečena u aromatičnom umaku od rajčice i paprike

Jaja pečena u aromatičnom umaku od rajčice i paprike

Ispiši
Količina: Za 2 osobe Vrijeme za pripremu: 40 min

Sastojci

  • 1 crveni luk srednje veličine
  • 1 veći češanj češnjaka
  • začini u prahu: prstohvat kima, prstohvat garam masale (ili neke svoje kombinacije začina tipa kardamoma, klinčića, đumbira i cimeta), pola žličice crvene paprike
  • 1 paprika, narezana na kockice
  • 10 cherry rajčica, narezanih na četvrtine (ili slična količina velike rajčice)
  • 1 dl pasirane rajčice
  • 2 male konzerve tune rio mare (može i manje tune ili potpuno bez tune)

Priprema

1

U srednje velikoj do velikoj tavi (moja je od ljevanog željeza) na dosta kokosovog i/ili maslinovog ulja na laganoj vatri kuhati luk i češnjak s malo vode, dok skroz ne omekane, jedno 10 min.

2

Dodati začine: prstohvat kima, prstohvat garam masale (ili neku svoju kombinaciju kardamoma, klinčića, đumbira i cimeta), pola žlićice crvene paprike.

3

Sve nekoliko minuta miješati da se začini prožmu s uljem i da kuhinja zamiriši.

4

Dodati narezanu papriku.

5

Za 5 min dodati narezanu cherry rajčicu.

6

Za 5 min dodati pasiranu rajčicu.

7

Kuhati 10-ak min ili dulje, dok se jelo malo ne zgusne.

8

Dodati tunu, iscjeđenu (da ne razvodni), dobro promiješati, ako treba još zgusnuti, kuhajte još 5-10 min, posolite po ukusu.

9

Razbiti 4 jaja na površinu umaka (najbolje je svako jaje prethodno razbiti u zasebnoj čašici i malo žlicom utisnuti mjesto gdje ćete ispustiti jaje).

10

Pokriti i pustiti da se kuha dok bjelanjak lijepo ne pobijeli.

Napomena

Servirati na spiraliziranim (ili na tanke rezance narezanim) i na maslinovom ulju blago omekšanim i posoljenim tikvicama.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar