Doručak/ Kruh, pecivo, tortilja, kreker, pizza/ Recepti/ Slano

Tortilje s brašnom od tapioke

Prije dijagnoze celijakije puno sam voljela naan kruhiće, posebno one s malim džepićem u koji se natrpa povrća i mesa. Bila sam u potrazi za tim kruhićem u paleo verziji, a ovo je za sada najbliže tome, iako ne funkcionira kao džepić već kao tortilja. Za mene dovoljno dobro 🙂

Recept je sa odličnog bloga s indijskim paleo receptima My heart beets. Za ovaj recept postoji sa strane i video da vam bude lakše napraviti, a postoje i pitanja i odgovori da si pomognete ako nešto zapne. Ja ću da vam skratim muke napisati svoje savjete.

Tortilja

Recept ima samo 3 sastojka: kokosovo mlijeko, brašno od badema i brašno od tapioke (uza sol i neki začin u prahu ako želite).

Odlična je stvar da autorica kaže da se bez problema bademovo brašno može zamijeniti sa brašnom od lana, jedino tada treba malo prilagoditi količinu tekućine, jer kako stoji lan sve više upija pa je prva tortilja najtanja, a ostale budu sve deblje kako se zgušnjava. Nisam probala, ali budem.

Ja sam ovo radila više puta i savjetujem sljedeće:

1. Koristite tavu koja se ne lijepi. Ja sam koristila i tavu za palačinke, onu od ljevanog željeza, tada je obavezno bilo staviti kokosovo ulje. Iako se napravi korica, iznutra mi ostane premekano. Ako dođe do toga, ne očajavajte, upalite pećnicu na 200°C i dopecite ih 10 ak minuta, jednom preokrenite i dobit ćete hrskave fine tortilje.

2. Ja sam probala i s običnim punomasnim mlijekom iz mlijekomata i sa punomasnim kokosovim mlijekom. Ne znam što je bolje, teško je reći. I jedne i druge su ispale super, a ja budući da ne mogu toliko laktoze, ipak ostajem pri kokosovom. Obično mlijeko je dakako jeftinije. Morat ćete sami probati i vidjeti što je najbolje.

Tortilje s brašnom od tapioke

Ispiši
Količina: 6 kom Vrijeme za pripremu: 30 min

Sastojci

  • 2,4 dl kokosovog mlijeka
  • 1,2 dl brašna od badema (ja sam koristila kupovno brašno, ali jako sitno mljeveni bademi bi isto bili ok, mislim)
  • 1,2 dl brašna od tapioke
  • malo soli i začina po ukusu, npr. češnjaka u prahu

Priprema

1

Peći što tanje tortiljice kako je opisano gore.

2

Ako želite da vam ispadnu više suho, hrkavo i tortiljasto, na tavici ih pecite malo deblje, pa ih finiširajte u pećnici na 200°C 10-ak min.

3

Ako želite više nešto kao slane palačinke (na slikama), onda ih na tavici napravite tanje i samo ispecite na tavici.

PESTO, ŠPINAT I PRŠUT
1. namazati pesto
2. poslagati listiće svježeg špinata, trakice paprike, šnitice paradajza i pršut

Tortilja s pestom i špinatom

KISELO VRHNJE I ČVARCI
1. namazati masno vrhnje (meni najbolje od kumice s placa)
2. poslagati sitnije čvarke (ili veće malo usitniti nožićem) i trakice crvenog luka

Tortilja s vrhnjem i čvarcima

SIR I VRHNJE, PRŠUT
1. namazati svježi sir i vrhnje sa malo soli, češnjaka, crvene paprike
2. poslagati trakice svježe paprike i pršut

Tortilja sa sirom i vrhnjem

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar