Kruh, pecivo, tortilja, kreker, pizza/ Recepti

Sandin LCHF kruh sa sjemenkama

Put ovog kruha od mene, a potom do vas je interesantan. Teta koja nam čuva sina prije nego što je došla kod nas nije znala za ovu prehranu. Malo po malo se oduševljavala, sve moje sugestije o tome kako hraniti malenoga je rado uvažavala i s vremenom i sama počela dobivati super ideje.

Stalno smo pričale o hrani i tome što je važno, malo po malo je počela čitati Anitine knjige s police i onda joj je “kliknulo” Ovaj kruh je rezultat njenog “klika”, koji je podijelila samnom.

Divota ovih recepata je u tome što nije važno da li imate 3 ili 4 jaja, sezam ili lan, svinjsku mast ili maslinovo ulje. Bitno je da imate “klik”, malu iskru, ideju i onda na temelju toga nastaju razni recepti. Ja mislim da nikada nisam ponovila niti jedan svoj recept u gram: uvijek mi nešto fali ili imam neku novu ideju o tome što bih još mogla dodati ili oduzeti. I (skoro) uvijek kruhići ispadnu super.

Na bazi njene ideje nastao je ovaj kruh koji rado dijelimo s vama. Doista je to najfiniji LCHF kruh koji sam probala. Ima izraženu koricu, a iznutra je mekan, ali ne premekan. Jednostavno ima neku dubinu, dušu. Ne treba ga puno, jer ostavlja jak dojam. Zamišljam ga uz maslinovo ulje, sir, pršut i crno vino. Radit ću ga još sto puta.

Sandin LCHF kruh sa sjemenkama

Ispiši

Sastojci

  • 3 manja jaja
  • 2 žlice cijelih lanenih sjemenki prethodno 45 min namočenih u vodu
  • 2 žlice cijelih sezamovih sjemenki
  • 5-6 vrhom punih žlica brašna od bučinih sjemenki
  • 2-3 zlice mljevenih badema ili nekih drugih oraščića
  • 1 žlica prehrambenog kvasca (nije obavezan sastojak, ponekad ga koristim jer daje blagi sirasti okus i obogaćuje namirnice B vitaminima)
  • 1 žlica masnog vrhnja
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • sjemenke za posipanje

Priprema

1

Upaliti pećnicu na 190°C.

2

Prvo ručnom mutilicom pomiješajte jaja, pa polako dodavajte ostale sastojke i miješajte kuhačom do konzistencije da možete oblikovati štrucu i da ona zadržava oblik.

3

Ako vam je smjesa premekana dodajte još nekog suhog sastojka (brašna od bučinih sjemenki, mljevenih badema ili sezama), a ako je prečvrsto, dodajte još vrhnja, ulja ili čak vode.

4

Ja sam oblikovala dvije manje štruce, na jednu sam stavila cijele bučine sjemenke, a na drugu lanene i sezamove (slika ispod prije pečenja).

5

Može se napraviti i u obliku jednog dugačkog francuza, a vjerujem da se može peći i u kalupu za kruh (samo tada vjerojatno pečenje traje dulje i na nižoj temperaturi).

6

Nakon 10 min smanjiti temperaturu na 150°C i peći (sušiti) još jedno 15-20 min, uz gledanje i povremeno pikanje čačkalicom.

Napomena

Kad je bio gotov ostavila sam ga da se posuši na rešetkici ispod krpe, a ujutro sam ga zamotala u pak papir.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar