Recepti

Sušene kockice jabuke

Nisam baš pobornik snackanja, jer mi je važnije da dijete pojede 3 konkretna obroka, za što, barem moj sin, mora dobro ogladniti. No ipak se ponekad se ukaže potreba i prilika za nekim zalogajčićem između obroka ili na kraju obroka, a ovo je odličnan recept za to.

Inače za grickanje znam kupiti čips od jabuke, ali skužila sam da zapravo uopće ne znam porijeklo tih jabuka. (U onome koji se prodaje pod markom eko zona piše da može sadržavati tragove glutena, pa ne dolazi u obzir). Probala sam onda sama napraviti u dehidratoru čips, ali nije dobro ispalo. Niti sam dovoljno tanko narezala jabuke, niti sam ih dovoljno dugo sušila (stvarno mi se na da sušit 24 h i više jabuke za malo čipsa).

Ovaj recept iz odlične knjige Eat like a Dinosaur s paleo receptima za djecu mi baš je došao kao naručen (hvala Korni). Ne dehidrira se sto godina, već samo 4-5 h. Kockice jabuka budu samo posušene izvana, dok iznutra ostanu meke i gumaste. Tako posušene mogu koji dan stajati i lakše se nositi okolo u vrećici. Sušenjem dodatno slatkoća jabuke dolazi do izražaja. Tu je naravno i nezaobilazni cimet. Ma, sve u svemu, odličan snack. Mom sinu se jako sviđaju. 🙂

Inače ne objavljujem recepte koji zahtjevaju dihidriranje, ali ovaj dijelim jer se može napraviti i u pećnici u relativno razumnom vremenu, pri čemu se kockice jabuka polako suše na 75°C oko 6-8 h.

Sušene kockice jabuke

Ispiši

Sastojci

  • 3 veće eko jabuke oguljene i narezane ne kockice (ne premale kockice, malo se smanje sušenjem)
  • 3/4 žlice cimeta

Priprema

1

Pomiješati kockice jabuke i cimet.

2

Poslagati ih na protvanj na papir za pečenje, neka se ne preklapaju da se bolje posuše.

3

Sušiti jabuke u pećnici na 75°C oko 6-8 h, odnosno provjeriti nakon 5-6 h kako ide sušenje, pa po okusu ostaviti još sat-dva.

Napomena

Za dehidrator: sušiti oko 5 h na najvećoj temperaturi (za voće).

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar