Članci/ Paleo

Moja definicija paleo prehrane

Pitanje

Često me pitate što je u paleo prehrani dozvoljeno, a što nije. Često iza tog pitanja stoji zapravo želja da čujete sve što nije dozvoljeno pa da odustanete u početku, jer vam se sve čini prekomplicirano i restriktivno. A u istinu nije, nije uopće.

Ja paleo ne vidim kao dijetu koja se provodi 3 mjeseca da se malo popravi nešto, pa onda opet po starom.  Prehrana temeljena na paleu je dugotrajan način prehrane i života, koji proizlazi iz razumijevanja nutritivnih potreba organizma kao i samih namirnica i koji takav NE smije biti restriktivan i njime NE smijete dominirati razmišljanje o onome što se ne jede. Ako se fokusirate na ono što se ne jede tada nema šanse da se ovoj prehrani potpuno prepustite niti da joj date šansu da vam pokaže kakav je to fantastičan osjećaj kada je tijelo optimalno nahranjeno.

Želite promjenu

Znači, došli ste na stupanj osobnog razvoja da ste shvatili da vam je prehrana važna kao bi ste se osjećali i izgledali dobro, sretno, poletno.

Gledate ljude oko sebe, uočavate uzorke u tome što ljudi jedu i kako se ponašaju i osjećaju i kakve bolesti imaju.

U sebi znate da se nakon pedesete ne morate raskraviti, naborati, piti tablete za visoki tlak, ošišati na kratko i životariti pečući štrudle i buhtle i čekajući dijabetes ili nešto gore.

Razumijete da je naš organizam dizajniran da jede slično kao što je jeo prije industrijske i prehrambene revolucije koja nam je donijela nove nevolje sa zdravljem koje nismo imali prije. Tu mislim na sve bolesti koje u podlozi imaju upalu, kao što su pretilost, dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, autoimune bolesti, demencije, autizam, depresija, ako hoćete i neke vrste neplodnosti i karcinome.

Ok, medicina i znanost su nam definitivno produžili život, ali način prehrane i života nam smanjuju kvalitetu na račun svih tih bolesti i lijekova koje za ublažavanje simptoma moramo piti. Nešto se mora promijeniti.

Možemo li od sada pametnije? Možemo li iskoristiti najnovije spoznaje o prehrani i pri tome smanjiti svoj rizik za neke bolesti kojima smo podložni? Možemo li neke bolesti koje su nam se već rasplamsale zbog prehrane i načina života staviti pod kontrolu i vratiti svom životu energiju i lakoću? Možemo! I to na način da učimo o tome što je optimalna hrana za ljude, da učimo i shvatimo koje su to namirnice koje nam omogućuju optimalnu prehranu te konačno da obratimo pažnju pažnju na ono što unosimo u sebe i ono kako se zbog toga osjećamo.

Čuli ste da žitarice nisu dobre, posebno one s glutenom.
Čuli ste da mliječni proizvodi nisu dobri, posebno industrijski obrađeni i oni smanjenog udjela masnoća.
Čuli ste da šećer nije zdrav.
Čuli ste da valja jesti što manje uglikohidrata.
Čuli ste da su masnoće iz maslaca i svinjske masti (ipak) zdrave.
Čuli ste da margarin i industrijska ulja treba izbjegavati.

No, kako izabrati pravu prehranu za sebe i odakle krenuti?

Ovisno o tome u kakvom je stanju vaš organizam u ovom trenutku, kakve probleme imate, npr. pretilost, policistične jajnike, hiperinzulinizam, ili pak autoimunu bolest, vaša će paleo prehrana biti drugačija. Ako imate problem sa uglikohidratima, tada će vam barem neko vrijeme biti potreban restriktivniji oblik paleo prehrane, sa manje ugljikohidrata, LCHF prehrana. Nakon toga se možete opustiti u svim čarima i okusima paleo prehrane, bez posebne brige o ugljikohidratima. Ukoliko pak imate autoimunu bolest, osim žitarica trebali biste izbjegavati i kazein, možda i jaja i povrće sa solaninima. Pročitajte o AIP-u tu i tu. Ako imate multiplu sklerozu, pogledajte prvo knjigu U šumi, a potom se polako bacite na pručavanje mudrosti doktorice Terry Wahls. Ukoliko ste načelno zdravi i samo želite djelovati preventivno, zadržati bistrinu u starim danima, osjećati se zdravije i laganije i raditi nešto dobro za sebe, tada je opušteni paleo, sa puno raznog povrća, masnoća, mesa, ribe, voća, kvalitetnim mliječnim proizvodima, po mogućnosti kod kuće fermentiranima ako ih podnosite, povremeno čak i pravilno pripremljenim bezglutenskim žitaricama, tipa riže i pseudožitaricama tipa heljde, sigurno fantastičan način prehrane za vas da vas sačuva od modernih bolesti i degeneracije.

Molim vas, pogledajte iskreno svoje tijelo, svoje probleme, svoje sklonosti. I krenite, krenite široko, izbacite prvo žitarice, prvenstveno glutenske, sve industrijske proizvode, industrijska ulja i šećer. Da to je široko, vjerujte mi 🙂

Već to će vam za par tjedana donijeti neviđene benefite. Nakon toga ponovno pogledajte gdje ste slabi, pa podesite prehranu prema tome.  Igrajte se, isprobavajte. Ovo je put, na kojemu se mijenjamo i rastemo. I učimo. I opet rastemo.

Chriss Kesser, koji je jedna od važnijih njuški u paleo prehrani također evoluira u svojim stavovima i sada priča o tome da se paleo prehrana ovisno o individualnim potrebama mijenja i to naziva paleo template. Skroz rezoniran s tim konceptom. To znači da paleo više nije neka tamo strašna i striktna kategorija rezervirana samo za bolesne koji moraju i one čelične volje koji vježbaju Crossfit. On kaže upravo to da se u paleo prehranu mogu, ovisno o toleranciji, uspješno uključiti i heljda i bijela riža, kao i lako probavljive mahunarke, kao što su neke vrste leće. Sve to, naravno pod pretpostavkom umjerenosti i pravilne pripreme koja će omogućiti smanjenje tvari koje blokiraju apsorpciju nutrijenata i podići nutritivnu vrijednost tim namirnicama. Ma možete biti i vegeterijanac ako želite, ali razumijte odakle vam dokaze proteini i koji, pametno kombinirajte izvore proteina, ne preterujte s ugljikohidratima, mastite dobrim mastima, nadoknađujte B12.

Ne zaboravite, ovo je putovanje, putovanje na kojemu se moramo fokusirati samo na ono što smijemo, odnosno trebamo jesti. I na ono što je za naš organizam nutritivno i korisno. I zbog čega se osjećamo dobro. Lagano, poletno, sretno.

I moramo se educirati.  Moramo naučiti zašto je maslac bolji od margarina, zašto se vrijedi potruditi i ujutro pojesti dva jaja i pancetu, a ne trčati na tramvaj s lisnatim u ruci kako ne bismo prvu kavu strusili na prazan želudac. Upravo zato što nas takav doručak ne hrani i ne podržava naš metabolizam i razinu energije, nakon njega smo za 2 sata gladni, nervozni i bez energije (vrijeme za drugu kavu).

Za kraj

Ne zaboravite, nije prehrana jedina koja će vas učiniti sretnima i zdravima, tu su i tjelovježba i umovježba, tu su druženje i smijeh. Sve to skupa je ključno za optimalno zdravlje. No, kada jednom pokrenete proces promjene u sebi, kada počnete čisiti prehranu, otvorit će vam se želja da sredite stvari i na drugim poljima, da smanjite stres, posvetite se ljudima i stvarima koje vas ispunjavaju i usrećuju. Nećete imati više tolerancije za kategoriju “junk”, niti u prehrani, niti u odnosima, niti u bilo čemu u životu.

Moj blog i drugi slični blogovi tu su vam kako inspiracija da krenete i pridružite se ovom divnom pokretu za poboljšanje kvalitete života.

Imam važnu napomenu, a to je ako imate ikakvu sumnju na celijakiju, prije prelaska na prehranu bez glutena, molim vas testirajte se. O tome zašto je važno testirati se i znati da imate celijakiju,pročitajte u ovom članku. Ako ne znate odakle krenuti s testiranjem, javite mi se na kontakt formu ili preko Facebook stranice Paleo hedonziam.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar