Biskvit/ Doručak/ Kruh, pecivo, tortilja, kreker, pizza/ Nutritivna prehrana bez glutena (nije paleo)/ Recepti/ Slatko

Integralni bezglutenski kruh od banane

Bezglutenski kruh od banane

Dijelim s vama pojednostavljenu verziju mog kruha od banane, temeljenu na ranije objavljenom receptu za Bezglutenski banana bread od heljdinog brašna, a koja je nastala prirodnim modifikacijama recepta koje se mojim receptima dešavaju s vremenom, čisto iz potrebe da se recept još više pojednostavni.

Za ovaj recept ne trebate niti vagu niti mikser.

U receptu za slatki bezglutenski kruh koristim integralno bezglutensko brašno od heljde i integralno bezglutensko brašno od riže.

Recept je bez šećera, osim onoga koji se nalazi u čokoladi, pa svakako izaberite čokoladu sa što većim udjelom kakaa i sa što manje šećera.

Bezglutenska prehrana je za mene najzdravija prehrana, jer imam celijakiju. Ne zaboravimo da bezglutenska prehrana može biti itekako nezdrava, ako ne pazimo na raznolikost i cjelovitost namirnica.

Iz tog razloga u ovom receptu za bezglutenski kruh od banane koristim čisto integralno organsko brašno bez glutena od riže i heljde, jer želim pokazati kako se može napraviti odlično tijesto i sa brašnima koja su integralna, odnosno koja su nastala tako što je cijelo zrno žitarice bez glutena jsamljeveno u brašno.

Znači recept je bez bezglutenskih mješavina koje su bazirane škrobu riže i kukuruza (koji imaju jako visok glikemijski indeks) te uz to imaju razne dodatke za zgušnjavanje, dizanje, emulzificiranje i sl. Često se pitam tko bi to mogao jesti svakodnevno i očekivati dugoročno zdravlje?

Više o tome kako bezglutenska prehrana može biti nezdrava, možete pročitati u mom članku Dvije vrste prehane bez glutena.

Ovaj recept za slatki bezglutenski kruh od banane neka vam posluži kao inspiracija i ideja za vaša vlastiti slatki kruh od banane s vašom vlasitom mješavinom cjelovitih brašna.

Ovaj recept je tako jednostavan da ga već radim napamet.

Uopće ne koristim vagu (brašna izmjerim u čaši od 250 ml), niti mikser, jer se sve lijepo može promiješati običnom kuhačom.

Najčešće ovaj slatki bezglutenski kruh napravim usput kad radim ručak, tako da imamo večeru za taj dan, a ponekad nam koja šnitica ostane i za doručak sljedeći dan.

Pripazite samo da vam ne ostane premekan iznutra, što se može dogoditi. Svakako nakon 60 min provjerite čačkalicom sredinu, ako je premekano i dalje ljepljivo, pecite dalje.

Dodatni savjet: ako je već na vrhu kruh dobio dovoljno lijepu tamnu boju, prije nastavka pečenja prekrijte biskvit folijom.

Recept:

SASTOJCI ZA 1 ŠTRUCU :

✔️ 2 JAJA

✔️ 4 SREDNJE ZRELE BANANE (390 g)

  • Banane ogulite i vilicom dobro izgnječite

✔️ 250 ml INTEGRALNOG BRAŠNA OD HELJDE (160 g)

✔️ 250 ml INTEGRALNOG BRAŠNA OD RIŽE (130 g)

✔️ 1 – 1,5 dl BLJNOG MLIJEKA

  • Količina potrebnog mlijeka da se postigne željena konzistencija smjese, kao što je prikazano u videu, ovisi o brašnima i koliko će ona upiti, tako da mlijeko treba dodavati postepeno do konzistencije u videu.
  • Ja sam koristila bademovo mlijeko.
  • Možete koristili bilo koje biljno ili životinjsko mlijeko.
  • Možete koristiti i vodu, tada ju najprije malo zagrijte sa 1 žlicom maslaca ili kokosovog ulja, da ne bude previše prazno 🙂

✔️ 1 ŽLIČICA PRAŠKA ZA PECIVO

✔️ 1 ŽLIČICA CIMETA

✔️ PRSTOHVAT SOLI

U videu recepta za ovaj fini slatki bezglutenski kruh od banane, možete točno vidjeti kako ga pripremam! Uživajte <3

Video recept za integralni bezglutenski kruh od banane
Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar