Celijakija/ Članci

Zašto se testirati na celijakiju prije isključivanja glutena iz prehrane?

U članku Par riječi o celijakiji napisala sam kojim se sve rizicima izlaže osoba koja ne zna da ima celijakiju (ili još gore zna da ju ima), a i dalje jede gluten, makar i u malim količinama i povremeno.

U ovom članku opisat ću kako to u svakodnevnom životu doista izgleda kada osoba koja ZNA da ima celijakiju jede bez glutena i s druge strane, kako to izgleda kada osoba koja NE zna da ima celijakiju jede bez glutena.

Kako izgleda život bez glutena kada znate da imate celijakiju?

To vam znači svaki dan, svaki obrok, jesti ne samo bez glutena, već 100% bez glutena. To znači pripremu obroka kod kuće, nošenje obroka sa sobom. Jedenje banana i pijenje vode cijeli dan ako ste zaglavili na nekim predavanjima i niste si stigli ništa pripremiti. To znači dekontaminaciju prostora u se priprema hrana: nove daske za rezanje, novi pribor za pečenje koji ima utore u kojima se može zadržati gluten, kao npr kalupi za muffine i sl. Zapravo je idealno cijelu kuhinju pretvoriti u bezglutensku zonu. Dobar članak o toj temi pročitajte ovdje.

To zahtjeva i okupljanje i edukaciju i ponovnu edukaciju cijele, uže i šire obitelji i prijatelja o opasnostima izlaganja i mrvicama kruha ili brašna. To znači da nema ručka kod tetke i nema hranjenja u menzi, nema situacija u kojima ćete, kao npr. u ugodnom društvu na rivi nakon treće čaše vina uza sir gricnuti malo domaćeg kruha ispod peke koji tako lijepo miriše.

Da ne kažem o tome da prehranu vani kod nas trenutno možete zaboraviti, eventualno u nekom finom skupom restoranu gdje imaju prostora u kuhinji, gdje se pridržavaju standarda i gdje ćete morati pričati unaprijed s njima, po mogućnosti sa šefom i kuharom i sve objasniti. Meni se desilo da sam tako napravila i sve je bilo sređeno za mene, onda mi je konobar kao i drugima poslužio kruh s namazom (zabunio se čovjek) iako je dvije minute prije toga kad smo ulazili potvrdio da će obrok za mene biti bez glutena.

Činjenica je da nitko ne može razmišljati za vas i brinuti se za vas, to možete jedino vi sami i to na način kao što majka brine o djetetu. Za to je potrebna ljubav i spoznaja i samo tako se može postići razina pažnje i odricanja koja je potrebna za siguran život s celijakijom.

Osim striktnog izbjegavanja svakog traga glutena, to isto znači da će se vaši najuži članovi obitelji morati testirati. Među njima će se naći onih koji doista imaju celijakiju, pa na taj način njima možete skratiti muke i nepotrebne probleme sa zdravljem. Isto tako, ako ćete ostati trudni, dobro ćete paziti kako se hranite da ne biste ugrozili plod upalom u crijevu (čitav članak o tome). Kada dobijete dijete, dobro ćete razmisliti kako ćete ga hraniti i promatrat ćete svaku neobičnu reakciju i simptom, kako biste na vrijeme reagirali i dijete poštedili posljedica smanjene apsorpcije u slučaju razvoja upale u crijevu.

Imam nedavnu priču jedne žene čiji je otac u dobi 40 i nešto godina preminuo od agresivnog limfoma tankog crijeva, kojemu se na kraju otkrila celijakija, a testirali su ga jer je taj rijetki tip karcinoma baš povezan s neliječenom celijakijom. Nažalost, tada je za njega bilo kasno. No još mi je gore što njoj NITKO nije rekao da bi se ona trebala testirati (dosta je niska i mršava, ne mora ništa značiti, ali može), a uz to joj jedno od djece ima probavnih poteškoća (opet ne mora ništa značiti, ali može).

Navodim ovaj istiniti, ali drastičan primjer da naglasim koliko je važno i drugima znati da netko njihov ima celijakiju, jer se tada neki “normalni” problemi promatraju u sasvim drugom svijetlu.

Kako izgleda život bez glutena kada neznate da imate celijakiju?

Imate tegobe koje upućuju na moguću celijakiju pa ste odlučili stvari uzeti u svoje ruke i bez testiranja na celijakiju izbaciti gluten iz prehrane. To vam nije baš pametno.

To znači da jedete bez glutena ili još bolje jedete paleo bez žitarica, i puno vam je bolje. Prvo vrijeme ste striktni, nema kompromisa. Ali kako vrijeme prolazi, ne da vam se kupovati čitav novi pribor za kuhinju, prebacivati cijeli sustav na bezglutenski, pa će se lako dogoditi kontaminacija i u sebe ćete unijeti malo glutena. Nećete možda ni osjetiti da vam je smetalo to malo. Nije da imate celijakiju, pa da morate paziti na svaku mrvu kao ona Yogiana koja ima celijakiju. Iz pristojnosti ćete ići u goste na ručak, svi će znati da jedete bez glutena, ali u neki umak će netko možda staviti malo brašna da se bolje zgusne, jer ne razumije do kraja o čemu se radi, iako ste objasnili ranije. Možda će vam frendica napraviti super paleo kolač sa brašnima koja nisu deklarirana bez glutena, pa će u njemu biti tragova, a vi nećete imati srca odbiti. Isto tako, naći ćete se na nekoj poslovnoj večeri ili nekoj drugoj prilici u kojoj ćete biti gladni i smanjit ćete kriterije, jer ništa vam neće biti od jednog puta. Ma doista, možda nećete ni osjetiti tako male količine, ili ćete možda drugi dan imati samo glavobolju (možda je od vina), ali ono što će se desiti je nova ili rasplamsana upala u tankom crijevu (koja se stišala kad ste prestali jesti gluten svaki dan), ali koja će opet kompromitirati i probavu i apsorpciju i što je još gore povećavati rizik za autoimune probleme i druge navedene komplikacije celijakije.

Vi u tom slučaju ne znate da imate celijakiju, pa ni vi niti vaši članovi obitelji, koji možda imaju simptome koji bi upućivali na celijakiju, ne dobivaju informaciju da se oni testiraju, a od toga bi možda imali koristi.

Isto tako, pogled na hranjenje djeteta iz perspektive kada vi imate celijakiju ili imate celijakiju u obitelji i kada ne znate da ju imate, potpuno je drugačiji. Spoznaja da u obitelji ima celijakije daje vam snagu, energiju i znanje i pomaže vam da ustrajete bez kompromisa u nekim stvarima kod prehrane djeteta, kod kojih bi inače bili popustljiviji. Gledate na probavni sustav i apsorpciju tvari i na to koliko to sve doprinosi razvoju jednog organizma, na jedan posve novi način.

Zaključak:

  1. Celijakija je autoimuna bolest koja se može držati pod kontrolom dijetalnom mjerom, 100% dijetom bez glutena.
  2. Prehana bez glutena kada imate celijakiju zadire u sve pore života i vas i vaše obitelji i nije jednostavna.
  3. Celijakija koja je neprepoznata i koja nije dobro liječena prehranom (povremeni unosi glutena), nosi sa sobom rizike od kroničnih bolesti, karcinoma i ranijeg umiranja.
  4. Prije izbacivanja glutena iz prehrane, savjetuje se isključiti celijakiju i to nakon perioda dok se gluten konzumira barem 2-3 mjeseca u dnevnim količinama koje su ekvivalent par šnita kruha na dan.

Mislim da će ovo biti dovoljan razlog svima koji razmišljaju da li se testirati ili ne, da se ipak odu testirati i tek tada izbace gluten iz svoje prehrane. Ako se ispostavi da celijakiju nemate, možete se opustiti po pitanju tragova glutena i ne morate se opterećivati time da vam npr. sjemenke lana ili sezama imaju oznaku bez glutena, što je za celijakičare obavezno.

O tome kako se testirati pročitajte ovdje.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar