Recepti/ Slatko/ Torta

Luksuzna torta od čokolade

Ovo je čokoladna torta koju sam već drugi puta radila sinu za rođendan. Originalni recept je ovdje, a ja sam oba puta napravile neke svoje male modifikacije, kako je navedeno dolje u receptu. Biskvit sam pekla u silikonskom kalupu promjera 24 cm.

Biskvit je sočan, ne previše sladak, a krema fantastična, poput finog čokoladnog pudinga i postojana nakon hlađenja, i kroz nju se lako reže.

Sve u svemu, ovo je luksuzna torta za rijetke prilike, kao što je meni rođendan mog sina.

U njoj nema žitarica i samim time nema glutena, nema mliječnih proizvoda, tako da je idealna za proslave kada netko ima celijakiju i/ili ne podnosi mliječne proizvode, ili npr. soju koje ima u čokoladama za kuhanje koje se obično koriste za čokoladne torte.

Luksuzna torta od čokolade

Ispiši
Količina: Za 12 osoba Vrijeme za pripremu: 2 sata

Sastojci

Priprema

1

Prvo treba staviti kuhati sastojke za čokoladnu kremu.

2

U posudi sa debelim dnom ukuhati dvije limenke punomasnog kokosovog mlijeka (oko sat vremena kuhati mlijeka s povremenim miješanjem dok smjesa ne potamni lagano, ne smanji se u volumenu za oko 1/3 do pola i ne zgusne se malo).

3

Kada smjesa malo potamni i zgusne se maknuti ju s vatre i pjenjačom umutiti unutra kakao, med i aru prah.

4

Ostaviti kremu/puding da se hladi/stisne dok biskvit ne bude gotov i rashlađen.

5

Za biskvit posebno umiješati suhe i posebno vlažne sastojke, pa ih na kraju sjediniti, bez velikoj miješanja, tek toliko da se prožmu.

6

Dno kalupa za tortu namazati kokosovim uljem i posipati bademovim brašnom (da se ne zalijepi za dno), pa izliti smjesu za biskvit i peći ju oko 40 min na 180°C ili dok čačkalica iz sredine ne izlazi suha.

7

Prohladiti biskvit i na kraju ga premazati prohlađenom kremom/pudingom.

8

Ja sam biskvit i kremu pripremila navečer, sve spremila u frižider, pa sam drugi dan ujutro kremu morala malo zagrijati da se da razmazati po biskvitu.

Napomena

Malo upozorenje: kad se punomasno kokosovo mlijeko kuha, iz posude, koliko god duboka bila, izlaze glasni mjehurići i povremeno prskaju, ali nemojte ju pokrivati, već operite ploču za pečenje odmah nakon što završite.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

9 komentara

  • Odgovori
    Sandra
    19. listopada 2016. u 14:15

    Dobar dan!
    Želim isprobati ovu tortu i zanima me mogu li Aru prah zamijeniti s nečim drugim. Ne uspijevam ga pronaći, ne živim u Hrvatskoj.
    Najljepša hvala!
    Pozdrav!
    S

  • Odgovori
    Yogiana
    20. listopada 2016. u 20:08

    Možete probati s tapiokom, a ako niste striktno paleo probajte s rižinim brašnom. Pozdrav

  • Odgovori
    Sandra
    7. studenoga 2016. u 11:51

    Hvala. Napravila sam bez i bilo je odlicno!

  • Odgovori
    Kristina
    23. prosinca 2016. u 00:07

    Dobar dan!
    Koliko ml kokosovog mlijeka ide u kremu?
    Hvala.

    • Odgovori
      Yogiana
      26. prosinca 2016. u 23:09

      Draga Kristina, svaka limenka je 400 ml, dakle 800 ml ukupno.

  • Odgovori
    Maja
    30. siječnja 2017. u 19:51

    Prekrasno izgleda! Da li se možda brašno od badema može zamijeniti sa sitno mljevenim lješnjakom. Badem ne smijem 🙁

    • Odgovori
      Yogiana
      2. veljače 2017. u 11:22

      Nisam sigurna da bi se isto ponašali, ali morate probati. Probajte sa duplo manjoj smjesom za svaki slučaj. Javite kako je ispalo!

  • Odgovori
    Ana
    6. prosinca 2019. u 15:34

    Radila sam sve tocno po receptu, medjutim biskvit mi nije ispao tekuc nego vise kao tijesto za kruh. Jeli moguce da je do vrste kokosovog brasna koje je upilo svu tekucinu? Dodala sam jos 2 jaja i kokosovog mlijeka ali i dalje je tvrdo. Stavila sam peci, ali cisto sumnjam da ce ispasti dobro. Steta skupog bademovog brasna. Ne razumijem sto se dogodilo…😥😥

    • Odgovori
      Yogiana
      18. svibnja 2020. u 08:20

      ŽAo mi je, ali da brašna različito upijaju, zato treba s njim polako i radije ga dodavati postepeno prateći konzistenciju. Samo pazite – količine su izražene u mililitrima, dakle u volumenu a ne u gramima!!! Meni po ovom receptu svaki puta ispada savršeno kao na slici. Pozdrav

    Ostavite komentar