Božić/ Recepti/ Savijača/ Slatko

Paleo savijača

Jesen je moje omiljeno godišnje doba i uvijek me inspirira na nove recepte poput ovoga.

Nakon nedavne paleo pite od jabuka, proganjala me ideja da moram smisliti i paleo savijaču. Napokon mogu odahnuti, jer sam nakon par pokušaja, koji nisu bili za javnost, napokon zadovoljna sa receptom!

Naravno da “kore” nisu onako tanke kao klasične, ali bez obzira na to, tijesto je odlično. Samo po sebi je ukusno, za razliku od klasičnih bezglutenskih ili glutenskih kora od brašna i vode. Uz to, dovoljno je elastično da se da zarolati, a tijekom pečenja se lijepo osuši i stvrdne. U okusu se osim nadjeva osjeća i okus tijesta (blagi okus lješnjaka i malo badema), što je vrlo ukusna kombinacija.

Paleo savijača

Ispiši
Količina: 4 štruce od kojih se dobije oko 20 pojedinačnih komada Vrijeme za pripremu: 45 min za pripremu + 40 min za pečenje

Sastojci

Priprema

1

Za nadjev: Naribajte jabuke na krupno i ostavite ih par minuta da miruju.

2

Rukama iscijedite sok iz jabuka koliko god možete, pa jabukama dodajte cimet i kardamom i sve izmiješajte. Ako želite slađi okus, dodajte med ili steviju ili grožđice (ja nisam).

3

Za tijesto: Usitniti lješnjake i bademe u mlincu za kavu što je sitnije moguće.

4

U posudi dobro pomiješati žlicom usitnjene lješnjake i bademe sa brašnom (škrobom) od tapioke.

5

Od te mješavine usitnjenih lješnjaka i badema i tapioke odvojiti pola (195 g) u zasebnu posudu. Ideja je da pola smjese koristite za izradu tijesta, a pola za brašnjenje tijekom valjanja tijesta da se ne bi lijepilo za podlogu i valjak.

6

U posudu u kojoj ćete raditi tijesto, mješavini mljevenih lješnjaka i badema i tapioke dodajte želatinu, steviju i na kraju 3 jaja i sve dobro pomiješajte rukama ili mikserom, dok ne dobijete kuglu koja je meka, ali se ne lijepi za stijenke posude - ako je potrebno dodajte još brašna iz druge posude.

7

Kada je tijesto zadovoljavajuće konzistencije, podijeliti ga na četiri jednaka dijela za 4 štruce.

8

Slaganje savijače: Pleh premazati rastopljenim kokosovim uljem i malo pobrašniti kokosovim brašnom.

9

Pojedini dio tijesta izvaljajti na podlozi valjkom u što tanji četverokut (dulja stranica neka bude duljine pleha, oko 30, a kraća neka bude oko 20 cm). Tijekom valjanja potrebno ga je stalno obilno brašniti s donje i gornje strane da se ne lijepi. Razvaljajte što tanje ide bez da puca, pa nožićem obrežite viškove da rubovi budu ravni i da sliči na četverokut 30 x 20 cm.

10

Na donju trećinu razvaljanog tijesta stavite nadjev od jabuka, po njemu posipajte malo šećera od kokosa i brašna i kokosa (da upiju višak vlage), zatim po kraćoj stranici rubove malo presavinite prema unutra i uz pomoć podloge razolajte u štrucu (za upute o rolanju pogledajte niže dolje u napomenu).

11

Štrucu nježno prebacite u namašćeni i pobrašnjeni pleh (tijesto je dosta krhko, ja sam ga prebacivala uz pomoć dvije velike špatule jer mi je u rukama pucalo).

12

Ponovite sa ostatkom tijesta i slažite u pleh štruce malo odvojene jedne od drugih.

13

Štruce sa svih strana strane obilno premažite rastopljenim kokosovim uljem i pecite 30-40 min na 180°C.

Napomena

Za valjanje tijesta koristila sam silikonsku podlogu (imam ju već 20 godina, od Tupperwarea) i silikonski valjak koji se vrti oko ručke (najobičniji iz Name).

Ako niste nikada radili savijaču, pogledajte OVAJ VIDEO, premotajte odmah na 5:00 min i pogledajte kako se stavlja nadjev na donji dio, kako se rubovi savnu prema unutra i kako se rola u štrucu.

Za pečenje je bitno da se tijesto ne presuši previše, nikako ne koristite ventilator, već obično pečenje na 180°C kroz jedno 30-40 min.

Od vaše kupovine na nekim od gore navedenih linkova dobivam malu proviziju uz pomoć koje kreiram nove recepte za vas.

 

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

4 komentara

  • Odgovori
    Jadranka
    7. studenoga 2017. u 09:07

    Rado bih isprobala savijacu od jabuka pa me imteresuje da li bi se brasno od tapioke moglo zamjeniti sa kokosovim ili bademovim brasnom??

    • Odgovori
      Yogiana
      9. studenoga 2017. u 22:47

      Nažalost ne, jer tapioka daje elastičnost – no probajte mljeveni lan, možda će tada malo više vode trebati, to morate procijeniti! Javite kako je uspjelo!

  • Odgovori
    Sanja
    14. listopada 2018. u 09:10

    Postovana,

    da li je moguce koristiti nesto drugo umjesto zelatine?
    Hvala

    • Odgovori
      Yogiana
      15. prosinca 2018. u 19:04

      Jednostavno ju preskočite

    Ostavite komentar