Doručak/ Kruh, pecivo, tortilja, kreker, pizza/ Nutritivna prehrana bez glutena (nije paleo)/ Recepti

Jutarnje pecivo s tapiokom

Peciva od tapioke

Ova peciva se baziraju na tapioki i siru, ali su teksturom potpuno različita od brazilskih mini peciva od tapioke. Izvana imaju tvrđu koricu, a iznutra su “tapiokaste” teksture.

Za ovaj recept vam ne treba mikser, rukom se dobije vrlo lijepo mekano tijesto. Ja ih često radim uvečer i poslažem na pladanj ili dasku za rezanje i foliju te pohranim u frižideru. Ujutro ih odmah kad se ustanem stavim peći da nam budu topla i svježa za doručak.

Peciva se mogu tostati drugi dan i na taj način lijepo smekšati.

Tijesto oblikovano u peciva ili prutiće se može zamrznuti.

Napomena za sve koji su novi ovdje, većina starih recepata na blogu je paleo, jer sam ih pisala kada sam se oporavljala od upale u crijevu. Na sreću sada više nemam problema sa zdravljem, što je bila i poanta paleo prehrane, pa u receptima sada koristim kvalitene mliječne proizvode i ne-paleo brašna, s napomenom da uvijek pazim na da su mliječni proizvodi punomasni i najboljeg porijekla te da su brašna od cjelovitih žitarica. Naravno, s obzirom na moju celijakiju, svi su recepti 100% bez glutena.

Jutarnje pecivo s tapiokom

Ispiši
Količina: 9 peciva Vrijeme za pripremu: 45 min

Sastojci

  • 200 g brašna od tapioke
  • 70 ml mlijeka ili biljnog mlijeka ili obične vode sa žlicom maslaca ili kokosovog ulja
  • 70 ml maslinovog ulja
  • žličica soli
  • 80 g ribane gaude ili 60 g ribanog parmezana
  • žličica soli
  • 1 veće jaje

Priprema

1

Upaliti pećnicu na 200°C.

2

Izribati sir.

3

Istući jedno jaje u posebnoj posudici.

4

U većoj posudi pomiješati tapioku i sir.

5

Zagrijati mlijeko, maslinovo ulje i sol do vrenja.

6

Uliti vrelu mješavinu mlijeka i ulja u brašno od tapioke i miješati plastičnom kuhačom.

7

Dodati jaje i sve skupa izmiješati/izgnječiti rukom (ja stavim jednokratnu rukavicu za ovaj dio), dok tijesto ne postane homogeno.

8

Ako je nakon par minuta gnječenja tijesto i dalje previše gnjecavo (mora biti jako meko), dodajte unutra žlicu kokosovog brašna da ga malo posuši. Najbolju teksturu tijesta ćete s iskustvom naučiti odrediti. Kakvo će tijesto ispasti ovisi o veličini jajeta, količini tekućine, vrsti sira, vrsti tapioka brašna i vjerojatno još nekim faktorima, tako da je iskustvo ovdje najvažnije.

9

Ostaviti par minuta da tijesto odstoji.

10

Namastiti ruke maslinovim uljem i kidati dijelove tijesta za oblikovanje željenih oblika (veće, manje kuglice, prutići ili žličicom vadite dijesto i punite kalupe za male muffine).

11

Peći na 200°C oko 20 - 25 min, dok ne dobiju lijepu boju.

Napomena

Ako želite, u tijesto na kraju možete dodati komadiće špeka, pršuta ili maslina.

Ako ste radili s vodom umijesto mlijeka i uz to dodavali kokosovo brašno, možete očekivati da će korica peciva biti tvrđa.

Ako vam malo predugo ostanu u pećnici i korica im bude jako tvrda, kada ih izvadite, prekrijte ih kroz 10 min čistom krpom ili papirnatim ručnikom namočenim u vodu, to će omekšati tvrdu koricu.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar