Puding, pjenica, krema/ Recepti/ Slatko/ Torta

Paleo torta od oraha i vanilije

Inspiracija za ovu fantastičnu tortu mi je bio recept za Banjalučke šnite. U ovoj verziji, za pripremu i pečenje ove ukusne torte treba

Kada sam vidjela recept za Banjalučke šnite sve je napokon sjelo na svoje mjesto. Uz manje preinake, orasi i puding krema od vanilije osvanuli su u savršenoj paleo verziji. A ono što je također odlično je da vam za pripremu i pečenje ove ukusne torte treba najviše pola sata.

Paleo torta od oraha i vanilije

Ispiši
Količina: Okrugli kalup promjera 25 cm Vrijeme za pripremu: 10 min za pripremu + 20 min za pečenje

Sastojci

Priprema

1

Biskvit: Istuči čvrsti snijeg od bjelanjaka.

2

Snijegu od bjelanjaka dodati ostale sastojke, pa sve nježno pomiješati kuhačom.

3

Kalup namastiti kokosovim uljem i pobrašniti kokosovim brašnom pa u njega izliti smjesu za biskvit.

4

Peći biskvit na 190°C oko 20 min ili dok čačkalica iz sredine ne izlazi čista.

5

Puding krema od vanilije iz Vitamixa: Sve sastojke za kremu, osim maslaca, ubaciti u Vitamix, pojačati na najveći broj okretaja (na kojemu dolazi do zagrijavanja) i blendati oko 4-5 min dok se ne napravi gusta krema. Kada se napravila krema, ugasiti blender, ubaciti maslac, pa sve još kratko blendati. Ako nemate blender koji zagrijava, isto možete postići i miksanjem sastojaka na pari, kao kod klasične kreme od jaja, a kako se to točno radi provjerite u drugim receptima.

6

Kremu raspodijeliti na pečeni biskvit.

7

Dobro ohladiti prije konzumiranja.

Napomena

Biskvit mi se kod pečenja izdigao u sredini, tako da mi je krema deblja na rubovima. Meni to ne smeta, ali ako želite da vam krema bude ravnomjerna, jednostavno preokrenite biskvit i kremu mažite na donji ravniji dio.

Ova fina i nutritivna pudingasta krema je odlična i sama kao puding, desert za koji vam treba još manje vremena.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

16 komentara

  • Odgovori
    Tea1212
    8. travnja 2017. u 20:22

    Koji maslac koristite,ja ne smijem kazein pa me zanima.
    Hvala,lp

    • Odgovori
      Yogiana
      8. travnja 2017. u 22:32

      Ja koristim bio maslac. Mozda da zbog kazeina probate sa kokosovim maslacem/uljem?

  • Odgovori
    RaW
    14. travnja 2017. u 22:13

    Pravio bih ovaj kolac definitivno, no zanima me bude li biskvit suh, pa mozda da se prelije narancinim sokom ili je ok?
    I moze li umjesto ekstrakta vanilije, vanilija stapic i koliko da stavim?
    Hvala.
    I inace su svi recepti odlični.

    • Odgovori
      Yogiana
      14. travnja 2017. u 22:16

      Ne brinite bas je biskvit lijepo vlazan od oraha i bjelanjaka. Naravno, moze i druga vanilija, ali samo malo da ne preuzme okus. Javite kako je ispalo! Pozdrav

  • Odgovori
    Maja
    16. travnja 2017. u 12:33

    Nedavno mi je dijagnostifikovana celijakija i sada me jako nervira sto ovde u Srbiji ne mogu pronaci gomilu zdravih stvari koje su deklarisane. Mozete li mi reci kako da izaberem razl. semenke kao sto su lan i susam, jezgrasto voce i pseudo zitarice (npr. heljdu) ako ne mogu nabaviti deklarisane. Gledala sam da porucim na internetu iz inostranstva, ali su jako skupi troskovi dostave, jer su brasna poprilicno teska za slanje postom. I ono sto me najvise interesuje je da li se gluten moze isprati iz pirinca i iz heljde? Taj savet cesto cujem iako nisam nasla naucno utemeljenje za ovu tvrdnju.

    Hvala vam puno na odgovoru, mnogo mi znaci u ovom trenutku….

    • Odgovori
      Yogiana
      24. travnja 2017. u 09:18

      Poštovana, ja sam dobila dijagnozu 2011. Tada niti kod nas nije bilo sjemenki niti heljde sa deklaracijom, niti kokosovog brašna niti sode bikarbone i sl. Kada bih skupila novaca otišla bih u Sloveniju par puta godišnje pa si nabavila osnovno, ali kada nisam imala s deklaracijom jednostavno to NISAM jela, držala sam se uglavnom jaja, mesa, ribe, povrća i voća. Savjetujem vama da si naručujete iz Hrvatske iz web shopova ili čak dođete na izlet u Zagreb i nakupujete si npr. u Greenu, GLuten Bio, Gardenu i sl. dućanima što vam treba, kao što sam ja išla u Maribor i LJubljanu. Svaki taj put mi je bio lijepi izlet. S vremenom će i kod vas porasti ponuda, sigurna sam, samo strpljivo. Sretno i javite se ako dolazite u Zg, pozdrav.

  • Odgovori
    Angel
    19. travnja 2017. u 17:01

    Čim sam vidjela na faceu recept, odmah sam smislila da je to kolač za Uskrs. Krenem ja nadobudno sa djetetom raditi, kao on će se igrati hahahaha. tako se je igrao da sam zbunjena stavila u nesmiksane bjelanjke lješnjake (nigdje nisam uspjela uloviti orahe, kad god sam bila u dućanu, rasprodano sve). Mislim si da bacim ili ne, žao mi ipak bjelanjaka. Smiksam ja sve, i stavim peći pa kako ispadne. Nije mi bio prozračan biskvit nego onako tanki i ko klasični za kolače. Kremu sam kuhala i miksala. Umjesto maslaca sam stavila kokosovo ulje. Uglavnom torta je prefina i ovako bila, a jedva čekam da ponovim sa izmiksanim bjelanjcima. Moj prvi paleo kolač, uz kokos kuglice sa bloga Istine i laži o hrani.

    • Odgovori
      Yogiana
      24. travnja 2017. u 09:14

      Samo hrabro, da znate koliko sam ja grešaka napravila (i dalje radim :). Lijepi pozdrav!

  • Odgovori
    Alma
    14. kolovoza 2017. u 21:05

    Upravo smo pojeli prvi red (pekla sam u četvrtastoj staklenoj zdjeli). Premazala sam kore sa vlastitom marmeladom od bobičastog voća. Kiselost marmelade u kombinaciji sa kremom. Hrskavost badema (nisam imala orahe)….mmmmm. Hvala za recept. Pozdrav iz Beča. Alma

    • Odgovori
      Yogiana
      13. rujna 2017. u 21:01

      Zvuči savršeno!

    • Odgovori
      Jelci
      28. travnja 2019. u 16:02

      Radila sam kolac i ispao je super fin, ali krema kao da se “otopila” i razlila…na dnu kalupa je neka otopljena vodica od meda i zutanjaka, a gore po biskvitu je ostalo nesto kreme, ali je previse tekuca 🙁
      Miksala sam sve navedene sastojke na pari obicnim mikserom, oko 8-10 min otprilike. Znate li u cemu bi mogao biti problem i kako “popraviti” za drugi puta?

      • Odgovori
        Yogiana
        6. svibnja 2019. u 14:39

        Stavite drugi puta više tapioke u smjesu da se zgusne, jer može biti da se drugačije ponaša kada se miksa na pari…

        • Odgovori
          Vinka
          18. kolovoza 2021. u 15:22

          Probala sam napraviti ovu tortu jer mi se činila jednostavnom i za smotane, a i sve sam sastojke imala u kući. Biskvit mi je ispao sasvim dobar, možda malo suh iako sam ga pekla na nižoj temperaturi od preporučene. Možda je stvar u jačoj pećnici ili ventilaciji (možda nije trebalo uključivati funkciju ventilacije).
          E sad krema. Tu imam par kritika na recept. Nismo svi vješti slastičari pa pokoja uputa više ne bi škodila. Kažete da se krema može raditi i na pari, ali nema uputa o tome koliko dugo treba trajati to ukuhavanje. Meni se je zgusnula nakon 5-6 minuta, ali izgleda ipak be dovoljno. Isto tako sam iz recepta shvatila da se maslac umiješava kada se krema ukloni s pare, dakle dok je još topla. Ja sam ga dodala u toplu kremu i nastavila miješati još par minuta na pari. Rezultat: krema se nakon više sati u hladnjaku velikim dijelom razlila kad sam uklonila kalup. Poslije su mi cure šta imaju vise iskustva objasnile da se maslac prvo treba izraditi zasebno, a tek onda dodati i umiješati u ohlađenu kremu! Eto, ako ima još nevještih kuharica, nadam se da će ovaj savjet i njima dobro doći.
          Tortu ću pokušati opet napraviti umješavanjem maslaca u hladnu kremu, iako mislim da ću sljedeći put izostaviti tapioku iz kreme jer mi se ne sviđa brašnasta tekstura koju ostavlja.
          Inače hvala na još jednom zdravom receptu 🙂

          • Yogiana
            7. svibnja 2022. u 17:06

            Vinka, recept je pisan za vitamix i u njemu krema ispada savršena. Za ostale verzije izrade kreme treba se potruditi i potražiti detalje u receptima koji opisuju kako se radi verzija na pari, to je klasična krema s jajima. Kada bih ja radila bez vitamixa na pari, svakako bih prvo provjerila par recepata u kuharicama koje imam, pa još vidjela na youtubeu i tak onda radila. Tako je sa svime. Ja sam samo dala ideju da se napravi na pari ako nema vitamixa a kako ćete vi točno raditi, to morate sami smisliti.

  • Odgovori
    Anica
    29. rujna 2017. u 12:43

    Torta je prefina, radila sam je već par puta 🙂

    Jedno pitanje, može li se ova torta zamrznuti?

    • Odgovori
      Yogiana
      18. listopada 2017. u 08:43

      Poštovana, hvala vam. Iskreno nisam probavala, uvijek nestane za dan-dva 🙂

    Ostavite komentar