Namaz/ Recepti/ Ručak/ Slano

Prilozi od crvenog zelja

Ideja iza ovog posta je dati vam inspiraciju za kreativne i nutritivne povrtne priloge. Pokušavam jesti što više raznolikog povrća u danu i to želim i za ostale članove svoje obitelji (ne ide baš lako), pa sam primorana smišljati različite nove kombinacije ne bi li i njihovi probavni sustavi dobili ove dragocjene nutrijente.

Kod mene definitivno vrijedi ona da ljubav ide kroz želudac.

Crveno zelje uglavnom jedem na salatu, a ovaj puta sam ga pripremila na dva načina: prodinstanog na luku sa raznim začinima (lijevo) i na paštetu (sredina). Desno je klasični restani krumpir s lukom i dodanim kuhanim tikvicama.

Sve skupa je bilo jako fino, pasalo je uz teleće šnicle i dobilo je prolaznu ocjenu kod jednog od mojih dečki, dok drugi još uvijek ima otpor prema ljubičastoj boji na tanjuru 🙂

Prilozi od crvenog zelja

Ispiši
Količina: Za 2 osobe Vrijeme za pripremu: 20 min

Sastojci

  • 1/2 glavice crvenog zelja
  • 1 manji luk
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • voda, koliko je zelju potrebno
  • začini: papar, kumin, Jaggety
  • Za paštetu:
  • 2 žlice masnoće s kokosovog mlijeka (za ljubičasti umak) i malo limunovog soka.

Priprema

1

Izribati zelje.

2

Narezati luk.

3

U široj tavi zagrijati maslinovo ulje, pa prodinstati luk.

4

Kada luk omekša dodati zelje, sol i začine i vodu, koliko je potrebno.

5

Promiješati i poklopiti te pustiti da se dinsta na srednjoj vatri (povremeno pogledati da li treba dodati vode), sve skupa oko 10-15 min.

6

Kada je zelje omekšalo, ugasiti vatru i ostaviti poklopljeno do serviranja.

7

Za paštetu: u sjeckalici, blenderu ili štapnom mikseru do željene teksture usitniti par žica dinstanog zelja sa 2 žlice masnoće s kokosovog mlijeka i malo limunovog soka te dodati još soli i začina po okusu.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar