Celijakija/ Članci/ Paleo

Dvije vrste prehrane bez glutena

Uvod

Ovo je članak o tome kako ja vidim i doživljavam bezglutensku prehranu, na temelju svog višegodišnjeg iskustva kao osobe koja jede bez glutena i kao liječnice.

Kao dan mi je jasno da postoje dvije vrste bezglutenske prehrane, koje imaju vrlo različite učinke na zdravlje.

1. Klasična bezglutenska prehrana

Prva je  klasična bezglutenska prehrana. Kod ove prehrane namirnice sa glutenom zamijenjene su zamjenskim, mahom industrijski prilagođenim proizvodima bez glutena, pri čemu oni čine osnovu prehrane i uključeni su u gotovo svaki obrok.

Tako se u ekstremnom slučaju ove prehrane za doručak jedu bezglutenske pahuljice s mlijekom, za ručak tjestenina s umakom, a za večeru sendvič ili bezglutenska pizza. Međuobroke neću ni zamišljati, ali sigurno su negdje u rangu bezglutenskih napolitanki. Nadam se da vam je jasno koliko je nutritivno loše hraniti se većinom na ovaj način. Ok, nema glutena i nema problema s te strane, no ovom prehranom nećemo dugotrajno zadržati zdravlje i vitalnost, a pogotovo nećemo moži premostiti nutritivne nedostatke i postići zdravlje i vitalnost.

2. Prirodna bezglutenska prehrana

Druga je prirodna bezglutenska prehrana koja se temelji na namirnicama koje su prirodno bez glutena uz tek povremeni dodatak zamjenskih bezglutenskih proizvoda.

Osnovu ove prehrane čine namirnice što kvalitetnijeg porijekla, prvenstveno se jede raznobojno i raznovrsno povrće i voće, meso iz najboljeg uzgoja, iznutrice, jaja, riba, zdrave masnoće (nešto zasićeni masnoća na kojima se prži – svinjska mast i kokosovo ulje, obilje mononezasićenih masnoća iz maslinovog ulja i avokada te polinezasićenih zdravih omega 6 i obilje omega 3 masnih kiselina), ako se podnose kvalitetni punomasni mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke i u manjoj količini i na kraju cjelovite organski uzgojene bezglutenske žitarice i pseudožitarice, prije svega proso, heljda, quinoa, amarant i riža.

Tako se za doručak jede kajgana, slanina i domaći kefir ili griz od cjelovite heljde kuhan na mlijeku od kokosa, obogaćen žumanjkom, uljem od oraha, suhim voćem i sjemenkama, za ručak riba ili meso s povrćem i velikom salatom, a za večeru zeleni smoothie ili neki paleo sendvič ili palačinke sa brašnima tapioke, kokosa, badema, mljevenih sjemenki i sl.

3. Klasična ili prirodna bezglutenska prehrana?

Ako vam iz dosadašnjeg teksta još nije jasno koja je prehrana zdravija, bolja i pridodnija, čitajte dalje.

Zamjenski bezglutenski proizvodi (mješavine za pripremu kruha, tjestenine, keksi i dr.) praktični su i dobri za prehranu isključivo utoliko što ne sadrže gluten. S druge strane, kako bi se nadomjestile pekarske kvalitete glutena, oni se većinom temelje na škrobovima te kao takvi imaju visok glikemijski indeks te imaju dodane aditive. Osim toga, imaju veći udio masnoća, a manji udio proteina, vitamina (B skupine), minerala (željeza, cinka) i vlakana u usporedbi sa cjelovitim namirnicama.

Prilikom izbora zamjenskih proizvoda treba birati što kvalitetnije, odnosno nutritivno bogatije proizvode, a to su oni sa manje škroba, više cjelovitih bezglutenskih žitarica, više vlakana i manje aditiva. Napominjem da niti takvi kvalitetniji zamjenski bezglutenski proizvodi ne smiju biti osnova bezglutenske prehrane, već njen praktični dodatak.

Objavljeno je da osobe (s celijakijom) na klasičnoj bezglutenskoj prehrani imaju veću tjelesnu težinu uz manjak pojedinih vitamina i minerala. To je logična posljedica klasične bezglutenske prehrane u kojoj dominiraju nutritivno isprazni zamjenski proizvodi. Nažalost, neki liječnici koriste ove podatke kao dokaz da je bezglutenska prehrana nezdrava, ne nudeći pritom zdraviju alternativu, a to je nutritivno bogata bezglutenska prehrana cjelovitim namirnicama koje su prirodno bez glutena.

Kada temelj bezglutenske prehrane čine namirnice koje su prirodno bez glutena (povrće, meso, iznutrice, jaja, riba, voće, zdrave masnoće, punomasni kvalitetni svježi i fermentirani mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite bezglutenske žitarice i pseudožitarice), a zamjenski proizvodi (što kvalitetniji, od cjelovitih žitarica) predstavljaju povremeni praktični dodatak, tada bezglutenska prehrana može biti vrlo zdrava i nutritivna i kao takva optimalno podržavati SVAKI organizam.

Koja je razlika između paleo prehrane i prirodne bezglutenske prehrane?

Prirodna bezglutenska prehrana širi je pojam od paleo prehrane utoliko što uz nutritivno bogatu prirodnu hranu sadržava i cjelovite bezglutenske žitarice i pseudožitarice, visokokvalitetne mliječne proizvode (ako se toleriraju) uz povemeni dodatak kvalitetnih bezglutenskih zamjenskih proizvoda.

Paleo prehrana je uži pojam i svom najužem smislu ne sadržava nikakve žitarice ni mliječne proizvode.

Koja je idealna prehrana za osobe s celijakijom i one koji imaju problema s propusnim crijevom?

Paleo prehrana idealna je za oporavak organizma nakon dijagnoze celijakije i drugih dijagnoza povezanih s propusnim crijevom i upalom u organizmu, kada je crijevo još u fazi aktivne upale,

Za organizam u takvom stanju paleo prehrana svojim nutritivnim izvornim prirodnim namirnicama djeluje kao melem. U takvoj prehrani nema mjesta nutritivno ispraznim namirnicama, nezdravim mastima (redovito se unose omega 3 masne kiseline, maslinovo ulje, avokado, laneno ulje, kokosovo ulje, svinjska mast, a po potrebi se indivudualno dodaju i saplementi). Tada nema mjesta aditivima, pesticihima i hormonima iz prehrane, nema mjesta laktozi (bolesno crijevo ne probavlja laktozu), tragovima glutena (nekima je čak i onih 20 ppm previše), kao niti drugim proteinima žitarica (bezglutenskih i pseudožitarica) koji mogu zbuniti imunološki sustav jer su strukturno slični glutenu.

Paleo prehrana je visokonutritivna, nježna, neiritirajuća i njegujuća za crijevo i organizam kojemu manjka hranjivih sastojaka.

Nakon perioda paleo prehrane i jasnog oporavka, može se preći na prirodnu bezglutensku prehranu, opisanu gore, zadržavajući sve navike i namirnice iz paleo prehrane, uz dodatak cjelovitih bezglutenskih žitarica, kvalitetnih punomasnih mliječnih proizvoda i u manjoj količini i tek povremeno kvalitetnih zamjenskih bezglutenskih proizvoda.

Za kraj

Jedete industrijske bezglutenske proizvode i unatoč tome ne osjećate se baš najbolje? Pročitajte sve što ja znam o paleo prehrani u ovom i ovom članku.

Spremni ste probati paleo prehranu? Pročitajte ovdje moj članak Kako krenuti s paleo prehranom.

Ako vas zanima još više o tome zašto osobe na klasičnoj bezglutenskoj prehrani često ne postižu puno zdravlje, već i dalje manifestiraju probleme kronične upale u crijevima i udaljenim organima, imaju i dalje manjak vitamina i minerala pročitajte ovaj odličan, ali pomalo uznemirujući članak na engleskom po nazivom “Zašto većina celijakičara polako umire”: http://scdlifestyle.com/2012/03/the-gluten-free-lie-why-most-celiacs-are-slowly-dying/

Za neke je ovo pretjerivanje, za neke poziv na buđenje i znak da su na pravom putu. Nije na odmet sve to pročitati, isprobati, pa donijeti odluku za sebe. Najlošije je ostati neinformiran.

Par riječi o celijakiji, simptomima i dijagnostici, pročitajte u ovom članku.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar