Doručak/ Puding, pjenica, krema/ Recepti

Doručak na žlicu

Moram priznati da mi je doručak najveći izazov od kada ne jedem gluten i otkada se manje više držim paleo prehrane.

Uvijek mi je opcija jaje na oko ili na kajgana s pancetom i povrćem, neka hladna salata s avokadom ili nešto drugo, kao što sam nedavno objavila u postu Ideje za LCHF i paleo doručak.

No u hladnim danima drago mi je ujutro pojesti nešto sa žlicom. Ranije je to često bila zobena kaša, koja sada ne dolazi u obzir, no u zadnje vrijeme sam smislila niz kašastih doručaka koje često radim pa ih želim podijeliti s vama da vam dam ideje i inspiraciju za vaš doručak. Sve se to može pripremiti i večer prije pa ujutro samo podgrijati i/ili doraditi.

1. KAŠA OD TIKVE
Ova nam je kaša definitivni jesenski svake godine. Ne možemo je se zasititi. Radim ju tako da narežem jednu butternut tikvu na kockice i stavim ju huhati s tek toliko vode da prekrije sve kockice. Za jedno 30-45 min se sve lijepo raskuha (povremeno promiješam), a pred kraj chia sjemenki (na slici) ili lanenih sjemenki. U toplu kašu u zdjelici dodam nešto od sljedećeg: meda ili stevije, grožđica, cimeta, maslaca/gheea, kokosovog ulja ili čak žlicu domaćeg masnog kiselog vrhnja.

Kaša bez dodataka može stajati u frižideru 2-3 dana i podgrijavati se ujutro po potrebi. Kada mi je dijete bilo malo zamrzavala sam mu male porcijice koje bih onda samo u malo mlijeka podgrijala i dodala voće, svježi sir i sl.

Ponekad na početku kuhanja dodam i cijela zrna heljde koja sam prethodno namakala preko noći u toploj vodi s limunom i ujutro dobro isprala i procijedila. Tada kuham s nešto više vode jer heljda dosta upije. Heljda je pseudožitarica i nije paleo. Upozorenje za celijakijčare: heljda je općenito masivno kontaminirama glutenom u procesu proizvodnje, transporta i pakiranja, a to se u zadnje vrijeme i dokazalo u Werzovim proizvodima koji sadržavaju heljdu (obnova recepta u 2016. god). To je razlog zašto ju ja potpuno izbjegavam, ali ju kuham za svoju obitelj.

2. KAŠA OD TEFFA
Ne znam kako se kod nas prevodi ova biljka. Radi se zapravo o pseudožitarici koja je kao i heljda prirodno bez glutena i od koje se dobivaju malena zrnca. Ima dobar nutritivni profil (dosta aminokiselina, željeza, kalcija) i pripremaju se kao žitarice. Naravno, kao sve pseudožitarice, za celijakičare radi kontaminacije mora imati oznaku da je bez glutena. Ja ju naručujem s iherba.

Pripremam ovu kašu tako da ju u omjeru 1:3 s vodom i žlicom jabučnog octa ili lumuna namočim preko noći. Ujutro ocijedim i skuham u vodi u omjeru 1:3. Gotova je kada je skroz mekama i kad ispari voda, za jedno 20 min, a pušta neki gel pa podsjeća na male chia sjemenke. Tijekom kuhanja može se dodati sušenog voća, cimeta i meda ili stevije. Ako se kuha samo u vodi, onda je konačni proizvod želatinasta masa. Ja od nje lomim komadiće i miješam ih s jogurtom i/ili voćem i cimetom. Fino je i zasitno.

Isto tako za malenoga zamrznem male obroke koje onda u mlijeku rastopim za doručak ili večeru pa dodam svašta unutra da bude fino, nutritivno i kašasto.

3. PUDING OD CHIA SJEMENKI
Ove sam chia pudinge objavila prošle godine kao ideju za doručak. Nedostatak ovih finih pudingića je cijena chia sjemenki koje su dosta skupe, ali su jako nutritivne pa nam ih svakako barem jednom tjedno priuštim. Kod nas su bezobrazno skupe i k tome nemaju deklaraciju da su bez glutena, dok su na iherbu prihvatljive i imaju deklaraciju, pa ih naručujem od tamo.

Obični puding – https://paleohedonizam.net/2013/04/puding-od-chia-sjemenki/
Od čokolade – https://paleohedonizam.net/2013/05/puding-od-cokolade/
Od jagoda ili nekog drugog voća – https://paleohedonizam.net/2013/05/puding-od-jagoda/

4. JOGURT SA SJEMENKAMA I VOĆEM
Nešto slično sam objavila ranije – https://paleohedonizam.net/2013/05/vocni-dorucak/. Sada u više zimskoj verziji pomiješam jogurt s malo chia sjemenki, dodam bučine/suncokretove sjemenke, grožđice, naribam jabuku ili krušku, narežem bananu i sve zalijem s lanenim ili rastopljenim kokosovim uljem ili gheem.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar