Celijakija/ Članci/ Paleo

Idealna prehrana za osobe s celijakijom

Uvod

U članku Paleo prehrana – prehrana za zdravlje opisala sam prehranu koja bi bila idealna za SVE odrasle osobe, uz manje ili veće varijacije, ovisno o trenutnom stanju organizma (pretilost, autoimune bolesti i sl.).

Ovo je članak o tome što ja mislim o bezglutenskoj prehrani i koju bezglutensku prehranu smatram idealnom za osobe s celijakijom.

Par riječi o celijakiji, simptomima i dijagnostici, pročitajte u ovom članku.

Imam celijakiju?

Krajem 2010. god. posumnjala sam da imam celijakiju. Budući da sam liječnica uspjela sam sve simptome koje sam imala staviti pod zajednički nazivnik i postaviti sama sebi sumnju na bolest tankog crijeva, odnosno malapsorpciju. Budući da nisam imala simptome koji bi se uklapali u drugu upalnu bolest crijeva, na popisu mi je ostala zapravo samo celijakija.

Kada sam razmišljala o celijakiji, činilo mi se nevjerojatno da ju imam u dobi od 30 godina, jer iskreno, do tada nikada nisam čula za nekoga kome je dijagnosticirana celijakija u odrasloj dobi. O celijakiji sam tada, kao i većina liječnika, razmišljala samo u kontekstu pedijatrije.

Kada sam došla do ideje celijakije, pustila sam ju par dana da se krčka, jer svaki liječnik u sebi ima malog hipohondra, kojega sam htjela utišati. Meditirala sam, razmišljala o drugim stvarima, ali ideja je i dalje bila tu i proganjala me. Odlučila sam djelovati. Počela sam čitati i zaključila da definitivno moram napraviti protutijela. Da skratim priču, bio je to bingo! Protutijela su mi bila jako povišena.

Od tog trenutka znala sam da imam celijakiju, no morala sam zbog konačne potvrde dijagnoze i dalje jesti gluten dok sam čekala biopsiju tankog crijeva.

To je u mom slučaju trajalo oko 2 mj. U tom sam periodu bila već poprilično bolesna, mršava, blijeda, iscrpljena, umorna i osjećala sam se kao ispuhani balon (sad znam da je to bila depresija od manjka hranjivih tvari u mozgu).

No, nadziralo se svjetlo na kraju tunela i malo sam živnula. Ta preostala dva mjeseca dok sam čekala biopsiju odlučila sam “uživati” u svim stvarima koje više neću jesti i pripremati se za novu prehranu. Taj period je izgledao tako da smo išli van jesti češće nego inače, no u meni je već tada nešto klinkulo. Npr. pizza koju sam inače obožavala, više mi uopće nije bila fina. Na kraju sam se zapravo morala truditi da jedem gluten, a moje tijelo i mozak su se opirali. No izdržala sam i iskoristila sam to vrijeme za skupljanje recepata i razumijevanje bezglutenske prehrane i toga kako će to izgledati u mom životu. Nisam poznavala nikoga s celijakijom. Nisam imala nikoga za pitati. Sve što sam našla na Internetu je upućivalo na klasičnu bezglutensku prehranu. Nije bilo alternative niti spomena o tome da postoji neka bolja prehrana za osobe s celijakijom. Plan je dan nakon biopsije krenuti sa bezglutenskom prehranom. Tako je i bilo. Bio je to 14.2.2011., dan kada je počela moja priča s bezglutenskom prehranom.

Moram napomenuti da moj mozak tada nije radio na ovoj frekvenciji na kojoj radi danas i da nisam imala znanja koja imam danas. Stoga uopće nisam niti razmišljala o prehrani na način na koji to činim danas. No, puno toga se promijenilo od 14.2.2011. do danas. Ovo je osnovna postavka kada razmišljamo o tome koja je hrana idealna za osobe s celijakijom:

Celijakija = upala u crijevu = manjak hranjivih tvari = za oporavak je potrebno jesti nutritivno bogatu hranu (a ne isprazne škrobove)

Yogiana na bezglutenskom junku – oporavak na čekanju

Kada kao ja, preko noći morate preći na bezglutensku prehranu, onda prvo dobijete pravo na zamjensko brašno za koje vam kažu da je osnovni “lijek” za ovu bolest. Uz to uskoro shvatite da postoje i drugi “lijekovi” koje trebate jesti da vam bude bolje, tipa zamjenskih jaffa keksa, napolitanki, zamjenskih muselija, zamjenskog ovog ili onog proizvoda. Dakle da ponovim, te vam sve proizvode nude kao jedinu alternativu pri prelasku na bezglutensku prehranu, kako u liječničkim ambulantama, tako i u društvima za celijakiju. Pazite ovaj apsurd, kojega sam i ja bila dio:

Mladom organizmu koji je dulje vrijeme imao upalu u tankom crijevu i kojemu manjka svih mogućih hranjivih sastojaka, kao lijek se nudi nutritivna bijeda u obliku škroba riže i kukuruza obogaćenog gumom za bolji rast tijesta. Ne zvuči li vam to apsurdno? Meni nažalost tada nije zvučalo, to sam prihvatila kao lijek, jer nisam znala za bolje. U međuvremenu sam naučila puno toga i zato pišem ovaj članak da i vas naučim bolje razmišljati o prehrani.

Moja bezglutenska prehrana počela je u svjetlu gore navedenog apsurda nabavkom zamjenskih bezglutenskih proizvoda. Na samom početku odgovaralo mi je to što više napokon ne jedem gluten, jer je u roku par dana bez glutena došlo do smanjenja svakodnevnih jako izraženih simptoma koje sam imala. No vrlo brzo sam se spustila na zemlju i shvatila da se ipak ne osjećam baš najbolje konzumirajući svaki dan ove proizvode. U mom slučaju, a kasnije sam čula i slična iskustva drugih osoba s celijakijom, nakon konzumiranja zamjenskih bezglutenskih proizvoda dobila bih užasnu nadutost i jaku nelagodu u želucu, poput kamena. Osim toga, moj oporavak nije ni približno bio onako brz kako sam očekivala. I dalje sam bila jako umorna, depresivna, jedino što više nisam imala proljeve.

Malo po malo u meni je rasla svijest o tome da svoj organizam, izmučen višegodišnjim manjkom hranjivih tvari, trebam početi hraniti tako da mu nadoknadim ono što mu nedostaje. Nisam u početku znala što bi to točno trebalo biti, ali znala sam da to ne mogu dobiti samo nadomještanjem vitamina i minerala i znala sam da to nisu sigurno škrobovi riže i kukuruza i guar guma. No ideja o novoj prehrani se rodila. I to je bilo taj ključan trenutak.

U tom sam periodu puno radila i uz to završavala tečaj za učiteljicu yoge. Uglavnom bih već u 18 h bila na izmaku snaga  i spremna za krevet i narednih mjeseci se nisam nikako stigla pošteno posvetiti proučavanju toga u čemu je točno problem s klasičnom bezglutenskom prehranom i koje to zahvate u svojoj prehrani moram napraviti da se počnem osjećati bolje. Nekako sam se krpala iz dana u dan, dok nisam opet počela dobivati proljev nakon obroka za žitaricama, bilo bezglutenskog kruha (koji bi sama spekla od zamjenskog brašna iz ljekarne) ili bezglutenske palente (sa sojinim mlijekom, zbog problema s laktozom). Razvila sam i neke neurološke simptome koje prije nisam imala.

Tada sam se napokon posvetila ideji promjene prehrane. Prvo sam došla sam do spoznaje da je veliki broj ljudi s celijakijom (preko 60%) koji se pridržavaju klasične bezglutenske dijete i dalje bolestan, odnosno da i dalje ima problem s vitaminsko-mineralnim statusom, propusnim crijevima i komplikacijama celijakije koja nije dobro liječena (pojava raznih autoimunih bolesti, osteoporoze i sl). Zaključila sam da je to sigurno posljedica prevelikog unosa industrijski prerađenih, nutritivno potpuno osiromašenih proizvoda kojima nas počnu filati čim dobijemo dijagnozu, a premalog unosa prave, nutritivne hrane. Odličan deal za proizvođače bezglutenskih zamjenskih proizvoda, evo im mušterija za cijeli život. No, ne i u mom slučaju.

Postalo mi je jasno da konzumacija zamjenskih bezglutenskih proizvoda zauzima mjesto nutritivno bogatoj hrani koja jedina može nahraniti i zaliječiti organizam kojemu manjka hranjivih sastojaka.

Usput, ti proizvodi zakonski sadržavaju minimalne količine glutena, koje (navodno) nisu štetne za organizam (većine) osoba s celijakijom. Drugim riječima, vi ne znate da li ta količina glutena, koja većini ne izaziva značajnu upalu u crijevu, vama možda ipak izaziva, posebno u početnoj fazi kada je crijevo jako upaljeno, propusno, a imunološki sustav nairitiran glutenom. Industrija bezglutenskih proizvoda postala jako velika, bogata i moćna a i te oznake “bez glutena” u bezglutenskim mješavinama i brašnima koja sadržavaju druge žitarice, nažalost nisu garancija sigurnosti (sjetite se nedavne afere s previše glutena u proizvodima renomiranog njemačkog Werza, kojemu sam do tada od svih najviše vjerovala).

To je jedan od razloga zašto celijakičari ove proizvode, ako ih već ne izbjegavaju, moraju jesti u malim količinama i ne svaki dan!

Kako sam točno promijenila prehranu i počela se oporavljati? Čitajte dalje…

Yogiana na paleo prehrani – oporavak u petoj brzini

Srećom, bila sam jako motivirana na promjenu prehrane i brzo sam došla do koncepta izvorne, nutritivno bogate prirodne prehane kao alternative industrijskim bezglutenskim proizvodima koje sam ostavila iza sebe bez da sam trepnula. Ne samo da sam izbacila zamjenske bezglutenske proizvode, već sam izbacila i ostale bezglutenske žitarice (proteini slični glutenu koji mogu zbuniti imunološki sustav) i sve procesirane namirnice, uključujući industrijska ulja. Počela sam se hraniti bazično, prirodnim, nutritivnim namirnicama u što prirodnijem obliku. To je zapravo bila moja prva paleo prehrana. Još više detalja o tom početku pročitajte u ovom članku.

Više o paleo prehrani u ovom i ovom članku, a nešto više o paleo namirnicama pročitajte ovdje.

Takvom novom nutritivnom prehranom napokon sam omogućila svom organizmu da se počne oporavljati. O tome kako me ova predivna prehrana uspješno pripremila za trudnoću, pročitajte ovdje.

Nakon par mjeseci vrlo jednostavne prehrane ponovno sam osjetila zdravlje, energiju i životni polet. Tada sam počela i pisati ovaj blog jer sam morala sa svima podijeliti svoje prosvjetljenje.

Važno je napomenuti da sam u tom prvom periodu jela stvarno jednostavno, bez iritansa probavnog sustava, što je u mom slučaju značilo bez ikakvih žitarica, bez imalo mliječnog, bez kave, bez pečene hrane, bez krumpira, bez orašastih plodova i sjemenki. Naglasak je bilo na raznobojnom sirovom i kuhanom povrću, jajima, crvenom mesu, iznutricama, ribi, voću te zdravim masnoćama (maslinovo ulje, laneno ulje, maslo, kokosovo ulje, svinjska mast). Tada sam počela piti i zelene sokove za doručak i to sam religiozno prakticirala više od godinu dana. Nakon što sam se neko vrijeme osjećala super, postepeno sam uvodila pečeno meso i povrće, maslac, svježi kozji sir, jogurt koji sam pustila da fermentira 24 sata (da se smanji udio laktoze), a tek nakon godinu dana i više sam uvela orašaste plodove, sjemenke, povremeno kefir, krumpir i kavu. Nakon potpunog oporavka, uz paleo prehranu počela jesti povremeno nešto od zamjenskih bezglutenskih proizvoda (uvijek biram najkvalitetnije koje uspijem naći), te rižu i heljdu.

Prehrana koja mi je  omogućila oporavak je bila visoko nutritivna i protuupalna. To je moj organizam napunilo hranjivim sastojcima za kojima je toliko žudio te istovremeno smanjilo autoimuni upalni proces koji je uzeo maha zbog propusnosti crijeva.

Ako vam je sve jasno i želite krenuti odmah s paleo prehranom, kliklite na ovaj članak (možda dobijete i set noževa).

Dvije vrste bezglutenske prehrane

Onako kako ja vidim bezglutensku prehranu, na temelju višegodišnjeg iskustva, postoje dvije vrste bezglutenske prehrane, sa različitim učinkom na zdravlje:

1. Klasična bezglutenska prehrana

Prva je  klasična bezglutenska prehrana. Kod ove prehrane zamjenski proizvodi bez glutena čine osnovu prehrane i uključeni su u gotovo svaki obrok.

Tako se u ekstremnom slučaju ove prehrane za doručak jedu bezglutenske pahuljice s mlijekom, za ručak tjestenina s umakom, a za večeru sendvič ili bezglutenska pizza. Međuobroke neću ni zamišljati, ali sigurno su negdje u rangu bezglutenskih napolitanki. Nadam se da vam je jasno koliko je nutritivno loše hraniti se većinom na ovaj način.

2. Prirodna bezglutenska prehrana

Druga je prirodna bezglutenska prehrana koja se temelji na namirnicama koje su prirodno bez glutena uz tek povremeni dodatak zamjenskih bezglutenskih proizvoda. Osnovu ove prehrane čine namirnice što kvalitetnijeg porijekla,  prvenstveno raznobojno i raznovrsno povrće, meso, iznutrice, jaja, riba, zdrave masnoće (protuupalne polinezasićenih omega 3 masnih kiselina, mononezasićene kao što su maslinovo ulje i avokado te kokosovo ulje i svinjska mast u manjoj mjeri), voće, kvalitetni punomasni mliječni proizvodi (ako se podnose), orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite organski uzgojene bezglutenske žitarice i pseudožitarice, prije svega proso, heljda i riža.

Tako se za doručak jede kajgana, slanina i domaći kefir ili griz od cjelovite heljde kuhan na mlijeku od kokosa, obogaćen žumanjkom, uljem od oraha, suhim voćem i sjemenkama, za ručak riba ili meso s povrćem, a za večeru neko paleo pecivo ili palačinke sa brašnima tapioke, kokosa, badema, mljevenih sjemenki i sl.

3. Klasična ili prirodna bezglutenska prehrana?

Ako vam iz dosadašnjeg teksta još nije jasno koja je prehrana zdravija, bolja i pridodnija, čitajte dalje.

Zamjenski bezglutenski proizvodi (mješavine za pripremu kruha, tjestenine, keksi i dr.) praktični su i dobri za prehranu isključivo utoliko što ne sadrže gluten. S druge strane, kako bi se nadomjestile pekarske kvalitete glutena, oni se većinom temelje na škrobovima te kao takvi imaju visok glikemijski indeks te imaju dodane aditive. Osim toga, imaju veći udio masnoća, a manji udio proteina, vitamina (B skupine), minerala (željeza) i vlakana u usporedbi sa glutenskim proizvodima.

Prilikom izbora zamjenskih proizvoda treba birati što kvalitetnije, odnosno nutritivno bogatije proizvode, a to su oni sa manje škroba, više cjelovitih bezglutenskih žitarica, više vlakana i manje aditiva. Napominjem da niti takvi kvalitetniji zamjenski bezglutenski proizvodi ne smiju biti osnova bezglutenske prehrane, već njen praktični dodatak.

Objavljeno je da osobe (s celijakijom) na klasičnoj bezglutenskoj prehrani imaju veću tjelesnu težinu uz manjak pojedinih vitamina i minerala. To je logična posljedica klasične bezglutenske prehrane u kojoj dominiraju nutritivno isprazni zamjenski proizvodi. Nažalost, neki liječnici koriste ove podatke kao dokaz da je bezglutenska prehrana nezdrava, ne nudeći pritom zdraviju alternativu, a to je nutritivno bogata bezglutenska prehrana namirnicama koje su prirodno bez glutena.

Kada temelj bezglutenske prehrane čine namirnice koje su prirodno bez glutena (povrće, meso, iznutrice, jaja, riba, voće, zdrave masnoće, punomasni kvalitetni svježi i fermentirani mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite bezglutenske žitarice i pseudožitarice), a zamjenski proizvodi (što kvalitetniji, od cjelovitih žitarica) predstavljaju povremeni praktični dodatak, tada bezglutenska prehrana može biti vrlo zdrava i nutritivna i kao takva optimalno podržavati svaki organizam.

Koja je razlika između paleo prehrane i prirodne bezglutenske prehrane?

Prirodna bezglutenska prehrana širi je pojam od paleo prehrane utoliko što uz nutritivno bogatu prirodnu hranu sadržava i cjelovite bezglutenske žitarice i pseudožitarice, visokokvalitetne mliječne proizvode (ako se toleriraju) uz povemeni dodatak kvalitetnih bezglutenskih zamjenskih proizvoda.

Paleo prehrana je uži pojam i svom najužem smislu ne sadržava nikakve žitarice ni mliječne proizvode.

Koja je idealna prehrana za osobe s celijakijom?

Paleo prehrana idealna je za osobe s celijakijom u periodu nakon dijagnoze, kada im je crijevo još u fazi aktivne upale. Za organizam u takvom stanju paleo prehrana svojim nutritivnim izvornim prirodnim namirnicama djeluje kao melem. U takvoj prehrani nema mjesta nutritivno ispraznim namirnicama, nezdravim mastima (redovito se unose omega 3 masne kiseline, maslinovo ulje, avokado, laneno ulje, maslac, kokosovo ulje, svinjska mast, po potrebi se dodaju i saplementi), nema mjesta aditivima, laktozi (bolesno crijevo ne probavlja laktozu), tragovima glutena (nekima je čak i onih 20 ppm previše), kao niti drugim proteinima žitarica (bezglutenskih i pseudožitarica) koji mogu zbuniti imunološki sustav jer su strukturno slični glutenu.

Paleo prehrana je visokonutritivna, nježna, neiritirajuća i njegujuća za crijevo i organizam kojemu manjka hranjivih sastojaka.

Nakon perioda paleo prehrane i jasnog oporavka, polako se može preći na prirodnu bezglutensku prehranu, zadržavajući sve navike i namirnice iz paleo prehrane, uz dodatak cjelovitih bezglutenskih žitarica, kvalitetnih punomasnih mliječnih proizvoda i u manjoj količini i tek povremeno kvalitetnih zamjenskih bezglutenskih proizvoda.

Za kraj

Jedete industrijske bezglutenske proizvode i unatoč tome ne osjećate se baš najbolje? Pročitajte sve što ja znam o paleo prehrani u ovom i ovom članku.

Spremni ste probati paleo prehranu? Pročitajte ovdje moj članak Kako krenuti s paleo prehranom.

Ako vas zanima još više o tome zašto osobe na klasičnoj bezglutenskoj prehrani često ne postižu puno zdravlje, već i dalje manifestiraju probleme kronične upale u crijevima i udaljenim organima, imaju i dalje manjak vitamina i minerala pročitajte ovaj odličan, ali pomalo uznemirujući članak na engleskom po nazivom “Zašto većina celijakičara polako umire”: http://scdlifestyle.com/2012/03/the-gluten-free-lie-why-most-celiacs-are-slowly-dying/

Za neke je ovo pretjerivanje, za neke poziv na buđenje i znak da su na pravom putu. Nije na odmet sve to pročitati, isprobati, pa donijeti odluku za sebe. Najlošije je ostati neinformiran.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar