Celijakija/ Članci/ Paleo

Idealna prehrana za osobe s celijakijom

Uvod

U članku Paleo prehrana – prehrana za zdravlje opisala sam prehranu koja bi bila idealna za SVE odrasle osobe, uz manje ili veće varijacije, ovisno o trenutnom stanju organizma (pretilost, autoimune bolesti i sl.).

Ovo je članak o tome što ja mislim o bezglutenskoj prehrani i koju bezglutensku prehranu smatram idealnom za osobe s celijakijom.

Par riječi o celijakiji, simptomima i dijagnostici, pročitajte u ovom članku.

Imam celijakiju?

Krajem 2010. god. posumnjala sam da imam celijakiju. Budući da sam liječnica uspjela sam sve simptome koje sam imala staviti pod zajednički nazivnik i postaviti sama sebi sumnju na bolest tankog crijeva, odnosno malapsorpciju. Budući da nisam imala simptome koji bi se uklapali u drugu upalnu bolest crijeva, na popisu mi je ostala zapravo samo celijakija.

Kada sam razmišljala o celijakiji, činilo mi se nevjerojatno da ju imam u dobi od 30 godina, jer iskreno, do tada nikada nisam čula za nekoga kome je dijagnosticirana celijakija u odrasloj dobi. O celijakiji sam tada, kao i većina liječnika, razmišljala samo u kontekstu pedijatrije.

Kada sam došla do ideje celijakije, pustila sam ju par dana da se krčka, jer svaki liječnik u sebi ima malog hipohondra, kojega sam htjela utišati. Meditirala sam, razmišljala o drugim stvarima, ali ideja je i dalje bila tu i proganjala me. Odlučila sam djelovati. Počela sam čitati i zaključila da definitivno moram napraviti protutijela. Da skratim priču, bio je to bingo! Protutijela su mi bila jako povišena.

Od tog trenutka znala sam da imam celijakiju, no morala sam zbog konačne potvrde dijagnoze i dalje jesti gluten dok sam čekala biopsiju tankog crijeva.

To je u mom slučaju trajalo oko 2 mj. U tom sam periodu bila već poprilično bolesna, mršava, blijeda, iscrpljena, umorna i osjećala sam se kao ispuhani balon (sad znam da je to bila depresija od manjka hranjivih tvari u mozgu).

No, nadziralo se svjetlo na kraju tunela i malo sam živnula. Ta preostala dva mjeseca dok sam čekala biopsiju odlučila sam “uživati” u svim stvarima koje više neću jesti i pripremati se za novu prehranu. Taj period je izgledao tako da smo išli van jesti češće nego inače, no u meni je već tada nešto klinkulo. Npr. pizza koju sam inače obožavala, više mi uopće nije bila fina. Na kraju sam se zapravo morala truditi da jedem gluten, a moje tijelo i mozak su se opirali. No izdržala sam i iskoristila sam to vrijeme za skupljanje recepata i razumijevanje bezglutenske prehrane i toga kako će to izgledati u mom životu. Nisam poznavala nikoga s celijakijom. Nisam imala nikoga za pitati. Sve što sam našla na Internetu je upućivalo na klasičnu bezglutensku prehranu. Nije bilo alternative niti spomena o tome da postoji neka bolja prehrana za osobe s celijakijom. Plan je dan nakon biopsije krenuti sa bezglutenskom prehranom. Tako je i bilo. Bio je to 14.2.2011., dan kada je počela moja priča s bezglutenskom prehranom.

Moram napomenuti da moj mozak tada nije radio na ovoj frekvenciji na kojoj radi danas i da nisam imala znanja koja imam danas. Stoga uopće nisam niti razmišljala o prehrani na način na koji to činim danas. No, puno toga se promijenilo od 14.2.2011. do danas. Ovo je osnovna postavka kada razmišljamo o tome koja je hrana idealna za osobe s celijakijom:

Celijakija = upala u crijevu = manjak hranjivih tvari = za oporavak je potrebno jesti nutritivno bogatu hranu (a ne isprazne škrobove)

Yogiana na bezglutenskom junku – oporavak na čekanju

Kada kao ja, preko noći morate preći na bezglutensku prehranu, onda prvo dobijete pravo na zamjensko brašno za koje vam kažu da je osnovni “lijek” za ovu bolest. Uz to uskoro shvatite da postoje i drugi “lijekovi” koje trebate jesti da vam bude bolje, tipa zamjenskih jaffa keksa, napolitanki, zamjenskih muselija, zamjenskog ovog ili onog proizvoda. Dakle da ponovim, te vam sve proizvode nude kao jedinu alternativu pri prelasku na bezglutensku prehranu, kako u liječničkim ambulantama, tako i u društvima za celijakiju. Pazite ovaj apsurd, kojega sam i ja bila dio:

Mladom organizmu koji je dulje vrijeme imao upalu u tankom crijevu i kojemu manjka svih mogućih hranjivih sastojaka, kao lijek se nudi nutritivna bijeda u obliku škroba riže i kukuruza obogaćenog gumom za bolji rast tijesta. Ne zvuči li vam to apsurdno? Meni nažalost tada nije zvučalo, to sam prihvatila kao lijek, jer nisam znala za bolje. U međuvremenu sam naučila puno toga i zato pišem ovaj članak da i vas naučim bolje razmišljati o prehrani.

Moja bezglutenska prehrana počela je u svjetlu gore navedenog apsurda nabavkom zamjenskih bezglutenskih proizvoda. Na samom početku odgovaralo mi je to što više napokon ne jedem gluten, jer je u roku par dana bez glutena došlo do smanjenja svakodnevnih jako izraženih simptoma koje sam imala. No vrlo brzo sam se spustila na zemlju i shvatila da se ipak ne osjećam baš najbolje konzumirajući svaki dan ove proizvode. U mom slučaju, a kasnije sam čula i slična iskustva drugih osoba s celijakijom, nakon konzumiranja zamjenskih bezglutenskih proizvoda dobila bih užasnu nadutost i jaku nelagodu u želucu, poput kamena. Osim toga, moj oporavak nije ni približno bio onako brz kako sam očekivala. I dalje sam bila jako umorna, depresivna, jedino što više nisam imala proljeve.

Malo po malo u meni je rasla svijest o tome da svoj organizam, izmučen višegodišnjim manjkom hranjivih tvari, trebam početi hraniti tako da mu nadoknadim ono što mu nedostaje. Nisam u početku znala što bi to točno trebalo biti, ali znala sam da to ne mogu dobiti samo nadomještanjem vitamina i minerala i znala sam da to nisu sigurno škrobovi riže i kukuruza i guar guma. No ideja o novoj prehrani se rodila. I to je bilo taj ključan trenutak.

U tom sam periodu puno radila i uz to završavala tečaj za učiteljicu yoge. Uglavnom bih već u 18 h bila na izmaku snaga  i spremna za krevet i narednih mjeseci se nisam nikako stigla pošteno posvetiti proučavanju toga u čemu je točno problem s klasičnom bezglutenskom prehranom i koje to zahvate u svojoj prehrani moram napraviti da se počnem osjećati bolje. Nekako sam se krpala iz dana u dan, dok nisam opet počela dobivati proljev nakon obroka za žitaricama, bilo bezglutenskog kruha (koji bi sama spekla od zamjenskog brašna iz ljekarne) ili bezglutenske palente (sa sojinim mlijekom, zbog problema s laktozom). Razvila sam i neke neurološke simptome koje prije nisam imala.

Tada sam se napokon posvetila ideji promjene prehrane. Prvo sam došla sam do spoznaje da je veliki broj ljudi s celijakijom (preko 60%) koji se pridržavaju klasične bezglutenske dijete i dalje bolestan, odnosno da i dalje ima problem s vitaminsko-mineralnim statusom, propusnim crijevima i komplikacijama celijakije koja nije dobro liječena (pojava raznih autoimunih bolesti, osteoporoze i sl). Zaključila sam da je to sigurno posljedica prevelikog unosa industrijski prerađenih, nutritivno potpuno osiromašenih proizvoda kojima nas počnu filati čim dobijemo dijagnozu, a premalog unosa prave, nutritivne hrane. Odličan deal za proizvođače bezglutenskih zamjenskih proizvoda, evo im mušterija za cijeli život. No, ne i u mom slučaju.

Postalo mi je jasno da konzumacija zamjenskih bezglutenskih proizvoda zauzima mjesto nutritivno bogatoj hrani koja jedina može nahraniti i zaliječiti organizam kojemu manjka hranjivih sastojaka.

Usput, ti proizvodi zakonski sadržavaju minimalne količine glutena, koje (navodno) nisu štetne za organizam (većine) osoba s celijakijom. Drugim riječima, vi ne znate da li ta količina glutena, koja većini ne izaziva značajnu upalu u crijevu, vama možda ipak izaziva, posebno u početnoj fazi kada je crijevo jako upaljeno, propusno, a imunološki sustav nairitiran glutenom. Industrija bezglutenskih proizvoda postala jako velika, bogata i moćna a i te oznake “bez glutena” u bezglutenskim mješavinama i brašnima koja sadržavaju druge žitarice, nažalost nisu garancija sigurnosti (sjetite se nedavne afere s previše glutena u proizvodima renomiranog njemačkog Werza, kojemu sam do tada od svih najviše vjerovala).

To je jedan od razloga zašto celijakičari ove proizvode, ako ih već ne izbjegavaju, moraju jesti u malim količinama i ne svaki dan!

Kako sam točno promijenila prehranu i počela se oporavljati? Čitajte dalje…

Yogiana na paleo prehrani – oporavak u petoj brzini

Srećom, bila sam jako motivirana na promjenu prehrane i brzo sam došla do koncepta izvorne, nutritivno bogate prirodne prehane kao alternative industrijskim bezglutenskim proizvodima koje sam ostavila iza sebe bez da sam trepnula. Ne samo da sam izbacila zamjenske bezglutenske proizvode, već sam izbacila i ostale bezglutenske žitarice (proteini slični glutenu koji mogu zbuniti imunološki sustav) i sve procesirane namirnice, uključujući industrijska ulja. Počela sam se hraniti bazično, prirodnim, nutritivnim namirnicama u što prirodnijem obliku. To je zapravo bila moja prva paleo prehrana. Još više detalja o tom početku pročitajte u ovom članku.

Više o paleo prehrani u ovom i ovom članku, a nešto više o paleo namirnicama pročitajte ovdje.

Takvom novom nutritivnom prehranom napokon sam omogućila svom organizmu da se počne oporavljati. O tome kako me ova predivna prehrana uspješno pripremila za trudnoću, pročitajte ovdje.

Nakon par mjeseci vrlo jednostavne prehrane ponovno sam osjetila zdravlje, energiju i životni polet. Tada sam počela i pisati ovaj blog jer sam morala sa svima podijeliti svoje prosvjetljenje.

Važno je napomenuti da sam u tom prvom periodu jela stvarno jednostavno, bez iritansa probavnog sustava, što je u mom slučaju značilo bez ikakvih žitarica, bez imalo mliječnog, bez kave, bez pečene hrane, bez krumpira, bez orašastih plodova i sjemenki. Naglasak je bilo na raznobojnom sirovom i kuhanom povrću, jajima, crvenom mesu, iznutricama, ribi, voću te zdravim masnoćama (maslinovo ulje, laneno ulje, maslo, kokosovo ulje, svinjska mast). Tada sam počela piti i zelene sokove za doručak i to sam religiozno prakticirala više od godinu dana. Nakon što sam se neko vrijeme osjećala super, postepeno sam uvodila pečeno meso i povrće, maslac, svježi kozji sir, jogurt koji sam pustila da fermentira 24 sata (da se smanji udio laktoze), a tek nakon godinu dana i više sam uvela orašaste plodove, sjemenke, povremeno kefir, krumpir i kavu. Nakon potpunog oporavka, uz paleo prehranu počela jesti povremeno nešto od zamjenskih bezglutenskih proizvoda (uvijek biram najkvalitetnije koje uspijem naći), te rižu i heljdu.

Prehrana koja mi je  omogućila oporavak je bila visoko nutritivna i protuupalna. To je moj organizam napunilo hranjivim sastojcima za kojima je toliko žudio te istovremeno smanjilo autoimuni upalni proces koji je uzeo maha zbog propusnosti crijeva.

Ako vam je sve jasno i želite krenuti odmah s paleo prehranom, kliklite na ovaj članak (možda dobijete i set noževa).

Dvije vrste bezglutenske prehrane

Onako kako ja vidim bezglutensku prehranu, na temelju višegodišnjeg iskustva, postoje dvije vrste bezglutenske prehrane, sa različitim učinkom na zdravlje pročitajte u ovom članku:

https://paleohedonizam.net/2019/04/dvije-vrste-prehrane-bez-glutena/

Za kraj

Jedete industrijske bezglutenske proizvode i unatoč tome ne osjećate se baš najbolje? Pročitajte sve što ja znam o paleo prehrani u ovom i ovom članku.

Spremni ste probati paleo prehranu? Pročitajte ovdje moj članak Kako krenuti s paleo prehranom.

Ako vas zanima još više o tome zašto osobe na klasičnoj bezglutenskoj prehrani često ne postižu puno zdravlje, već i dalje manifestiraju probleme kronične upale u crijevima i udaljenim organima, imaju i dalje manjak vitamina i minerala pročitajte ovaj odličan, ali pomalo uznemirujući članak na engleskom po nazivom “Zašto većina celijakičara polako umire”: http://scdlifestyle.com/2012/03/the-gluten-free-lie-why-most-celiacs-are-slowly-dying/

Za neke je ovo pretjerivanje, za neke poziv na buđenje i znak da su na pravom putu. Nije na odmet sve to pročitati, isprobati, pa donijeti odluku za sebe. Najlošije je ostati neinformiran.

Podržite naš rad na blogu ako vam se sviđa ovaj sadržaj. Svojom donacijom pomažete širenju informacija o predivnoj nutritivnoj prehrani za zdravlje velikih i malih. Svoju donaciju možete ostaviti ovdje.

Moglo bi vam se svidjeti i ovo

Nema komentara

Ostavite komentar